Irritatie bij Navo over Russische acties in Syrië loopt hoog op

Beeld van een Russische kruisraket, afgevuurd vanaf een marineschip in de Kaspische Zee op Syrië. Het beeld komt uit een video die door het Russische ministerie van defensie is verspreid. Beeld afp
Beeld van een Russische kruisraket, afgevuurd vanaf een marineschip in de Kaspische Zee op Syrië. Het beeld komt uit een video die door het Russische ministerie van defensie is verspreid.Beeld afp

De Navo maakt zich steeds meer zorgen over de Russische intenties in Syrië, en is bereid troepen naar Turkije te sturen om de zuidgrens met Syrië te helpen verdedigen. Dat heeft Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd voor een vergadering van de ministers van defensie van het bondgenootschap in Brussel.

redactie

Stoltenberg zei dat de Navo "klaar is en in staat is om alle bondgenoten te verdedigen, inclusief Turkije, tegen welke dreiging dan ook". Volgens de Navo-chef heeft het bondgenootschap zijn inspanningen in het zuiden van Turkije intussen al opgevoerd, inclusief "onze bereidheid om troepen te sturen".

Afgelopen weekeinde schond een Russisch gevechtsvliegtuig dat boven Syrië actief was, voor het eerst het luchtruim van Turkije. Turkije heeft sindsdien meerdere keren melding gemaakt van incidenten in het luchtruim boven de Syrische grens.

Patriots
In Zuid-Turkije staan nog steeds Patriot-luchtafweerraketten van Navo-landen Spanje en Duitsland. Nederland heeft begin dit jaar zijn Patriots uit Turkije teruggetrokken.

De Navo is ook bang dat de luchtacties van de Russen in Syrië onbedoeld of anderszins tot incidenten zouden kunnen leiden. Amerikaanse gevechtspiloten die boven Syrië doelen van IS bombarderen hebben opdracht gekregen om uit te wijken voor Russisch toestellen om botsingen te voorkomen, wat in een geval ook al gebeurd zou zijn.

"Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zou de Navo en Rusland op ramkoers kunnen brengen. Dat willen we niet", zei minister van defensie Jeanine Hennis in Brussel. Moskou stelt zich volgens Hennis tot nu toe "niet betrouwbaar en niet coöperatief" op.

Ook de Verenigde Staten vinden dat de Russische strategie in Syrië "tragisch faalt", aldus defensieminister Ash Carter. Militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland in Syrië zit er volgens de Amerikaan daarom niet in. Washington wil alleen 'technisch overleg' voeren met Moskou om de levens van straaljagerpiloten niet in gevaar te brengen.

Navo-chef Jens Stoltenberg. Beeld reuters
Navo-chef Jens Stoltenberg.Beeld reuters

Kruisraketten
De VS beschuldigen de Russen ervan de Syrische president Bashar al-Assad in het zadel te willen houden met de luchtaanvallen. Rusland, een nauwe bondgenoot van Assad, begon op 30 september met bombarderen in Syrië. Naar eigen zeggen op doelen van IS, maar volgens de VS en zijn bondgenoten bestookt Rusland vooral de andere rebellengroepen die vechten tegen Assad. Moskou ontkent dit.

Stoltenberg zei ook bezorgd te zijn over de kruisraketten waarmee Rusland sinds gisteren doelen in Syrië bestookt vanaf marineschepen in de Kaspische Zee. Die aanvallen gingen afgelopen nacht door, heeft het ministerie van defensie in Moskou vandaag laten weten. De Russen bestookten naar eigen zeggen de infrastructuur van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Burgers
De Navo-chef heeft het Kremlin vandaag opnieuw opgeroepen wel Islamitische Staat te bestrijden, maar op te houden het regime Assad te verdedigen. De Britse minister van defensie Michael Fallon zei dat het enige nuttige wat Rusland met de Syrische president kan doen, is hem ervan overtuigen geen burgers meer te bombarderen.

Tijdens het Navo-overleg staan de toenemende spanningen tussen Rusland en de Navo over de oorlog in Syrië bovenaan de agenda. Ook zou er gesproken worden over de betrokkenheid van het Russische leger bij de oorlog in het oosten van Oekraïne.

Defensieminister Fallon beloofde dat Groot-Brittannië militaire trainers zal stationeren in Polen en de Baltische Staten, als antwoord op "mogelijk verdere Russische provocaties en agressie". Polen en de Baltische Staten voelen zich bedreigd door de Russische acties in Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld ap
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld ap

Offensief

Het Syrische leger heeft inmiddels onder dekking van de Russische luchtaanvallen een groot offensief ingezet tegen jihadisten en andere rebellengroepen in het noordwesten van het land. Dat heeft de Syrische legerleider Ali Ayoub vandaag gezegd.
Het offensief is in een vallei van de rivier de Orontes, ten noorden van de hoofdstad Damascus. De streek ten noordwesten van de stad Hama heet de vlakte van al-Ghab. De commandant van het Syrische leger zei dat "gebieden en steden die onder terrorisme hebben geleden, zullen worden bevrijd''.
In april, mei en juni rukten rebellen op naar de vlakte van al-Ghab. Ze toonden daarmee aan hoe uitgeput Assads troepen waren. En ze bedreigen sindsdien de noordwestelijke kuststreek en de verbinding van de hoofdstad met de kust. De kustregio is niet alleen de thuisbasis van de familie Assad maar herbergt ook de Russische militaire bases.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden