Irritatie bij ARC stapelt zich op

SPIJKENISSE - ARC ontfermde zich vroeg in het seizoen over de rode lantaarn. Dat kostte trainer Van Zwam begin december het hoofd. Nadien werden punten gesprokkeld, maar ARC ontspande nooit. Na afloop van de duels tegen Zwart Wit '28 en Katwijk ontlaadde de spanning zich dermate, dat de afhandeling van tuchtzaken thans tot overwerk leidt.

ARC wilde zich dit seizoen via prestaties op het veld in de kijker spelen. De schijnwerpers zijn op Alphen gericht, het randgebeuren is daarvan de oorzaak. Onschuldig, maar er zijn alleen al vier namen nodig om de situatie op trainersgebied te duiden. Na het tijdperk-Van Zwam zat de bevoegde jeugdtrainer Koren bij het spraakmakende duel tegen Zwart Wit '28 eenmalig op de bank. ARC vond oud Marken-trainer Alberts nadien bereid het seizoen af te ronden. Voor volgend seizoen was de club inmiddels rond gekomen met Frans Koenen (GVVV).

Afrekenen

ARC had gehoopt met het ontslag van Van Zwam te kunnen afrekenen met een mindere periode. Dat is niet op alle fronten gelukt. Van Zwam had zijn biezen nog niet gepakt toen ARC in een smakeloze affaire belandde bij Zwart Wit '28. Na afloop van dat op 10 december met 2-0 verloren duel trapte speler Frank Bloemheuvel een kleedkamerdeur kapot. Bovendien legde Zwart Wit '28 zowel Bloemheuvel als teamgenoot Hoogendoorn ten laste, racistische uitlatingen te hebben gedaan jegens hun opponent. Bloemheuvel is sinds 15 maart voor een periode van twee maanden geschorst. Hoogendoorn en de eveneens aangeklaagde club ARC zijn vrijgesproken. Voorzitter Terpstra windt geen doekjes om het feit dat Bloemheuvel fout zat met zijn trap tegen de deur. Maar in beledigend-discriminerende taal gelooft hij niet. Op grond van een ontlastende verklaring van een grensrechter en in het licht van de positie van Bloemheuvel als leraar - in welk beroep hij zich juist aktief keert tegen racisme - gelooft de praeses in zijn onschuld. ARC tekende beroep aan en levert daartoe morgen het verweer.

De club was nog niet gekalmeerd van de zaak-Zwart Wit '28 toen de thuiswedstrijd tegen Katwijk verloren ging. Op 11 maart kende arbiter Van Dongen de gedoodverfde kampioen in de slotfase een, in Alphense ogen, onterechte strafschop toe. Carlo van Zelst schoot Katwijk naar winst en ARC weende over vermeend onrecht. Het bestuur heeft gepoogd Van Dongen na afloop te beveiligen. Toch zag een 65-jarige toeschouwer, ARC-lid sinds 1951, kans de arbiter een welgemikte vuistslag toe te brengen. Gevolg: het bezoek van ARC aan Spijkenisse, vorige week op het programma, werd geschrapt. Met nog zeven verenigingen waar dat weekeinde molest plaatsvond, kreeg ARC een speelverbod. Ook om de tuchtcommissie te kietelen heeft de club de boosdoener inmiddels geroyeerd en de toegang tot het sportpark tot 1 januari ontzegd. Alle leden ontvingen een schrijven van de voorzitter, dat dergelijk gedrag ontoelaatbaar is. Ook werden de hekken tussen veld en kleedkamers verhoogd van eéé naar twee meter.

Nadat de zaak vorige week maandag is behandeld, mocht ARC zaterdag alsnog naar Spijkenisse. Daar haalde de kansloze ploeg de rust met slechts 1-0 schade. Omdat Spijkenisse in deel twee dramatisch presteerde kwam ARC langszij (1-1) en handhaafde het moyenne van één punt uit de laatste zeven duels. Gele kaarten voor Dijkman, Boer en Dijkhuizen - waarvan de beide laatsten wegens praten - duwden ARC anderszins dieper in de put. De groep heeft vooral behoefte aan ontspanningstherapie.

Terpstra: “Het lijkt alsof er geen einde komt aan de incidenten. Je proeft de irritatie. Dit is niet de leukste periode om voorzitter te zijn. Je merkt het ook in de club. Als je team kampioen wordt, gaat alles net even gemakkelijker. Dat missen we. Maar het zij zo. Voorop staat voor mij dat geweld niet kan. In die zin stroken de belangen van ARC en KNVB. Ik vind zelfs dat het speelverbod van vorige week daarbij heeft geholpen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden