Irokezen vieren band met Nederland

Reportage | Indianen uit reservaat bij New York eren 400 jaar oud vredesverdrag

MICHAEL RAMAKER

DEN HAAG - Op een langzaam ritme beweegt een processie Molukkers zich richting de vredesboom in Wijkpark Transvaal in Den Haag. Ze nemen deel aan een jaarlijkse ceremonie waarin wordt stilgestaan bij de VN-verklaring die de rechten van inheemse volkeren waarborgt. Dit jaar zijn er indianen uit de Verenigde Staten bij.

Afgezien van een van hen, die een verentooi draagt, zien ze er heel alledaags uit. De drie heren, Oren Lyons, Kenneth Deer en Joseph Deom, behoren tot de Irokezen, een indianenstam afkomstig uit New York. Ze zijn er om een vierhonderd jaar oud vredesverdag met Nederland te vieren. Aan het eind van de ceremonie krijgen de heren een symbolische handdruk van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer van Buitenlandse Zaken.

Lyons ziet de vriendschapsrelatie tussen zijn stam en Nederland als een goed voorbeeld van vreedzame samenwerking. "Het is belangrijk om mensen te herinneren aan vrede in deze tijd. Daar moet hard voor worden gewerkt. Niet alleen door wereldleiders, maar juist door de gewone man. Want de vrede ligt in zijn handen."

Uitzonderlijk is dat de indianen niet met een Amerikaans paspoort naar Nederland zijn afgereisd, maar met dat van de Onadaga Natie. Onadaga is een onafhankelijk reservaat in New York. Leo van der Vlist, directeur van het Nederlands Centrum voor Inheemse Volkeren, zegt dat dit voor nogal wat gedoe zorgde: "Het paspoort van de Onadaga wordt niet officieel erkend. Omdat vandaag zo'n bijzondere gelegenheid is, werd er een hoge uitzondering gemaakt."

De 83-jarige Lyons, spiritueel leider van de natie, vindt dat de plek een speciale betekenis heeft. "Deze vredesboom is in 2006 samen met een van onze Mohawkbroeders geplant. Daarom was het belangrijk om hier bijeen te komen." Van der Vlist beaamt dit. "Ik was er in 2006 ook bij. Om dan nu terug te komen naar deze plek met mensen die ik al jaren naar Nederland probeer te halen. Een fantastisch moment."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden