Irma zwakt iets af en scheert langs westkust Florida

Zware windstoten aan de Ocean Drive in South Beach, Florida. Beeld REUTERS
Zware windstoten aan de Ocean Drive in South Beach, Florida.Beeld REUTERS

Orkaan Irma is afgezwakt naar categorie twee, maar de zorgen voor een catastrofe in het gebied waar de orkaan langs trekt blijven. Zondag kwam de orkaan aan land bij de westkust van Florida, waar windstoten werden waargenomen van 177 kilometer per uur, meldt het National Hurricane Center.

Bas den Hond

Het NHC waarschuwt zondag voor overstromingen en 'levensbedreigende vloedgolven' tot vijf meter hoog langs de westkust van Florida en de Keys, een eilandengroep voor de kust van de Amerikaanse staat, die zwaar getroffen werd door Irma voordat de orkaan zondagmiddag plaatselijke tijd aan land kwam.

Gevreesd werd dat Irma ook langs metropool Miami zou trekken. Door de westelijke die Irma route bleef de miljoenenstad grotendeels gespaard, alhoewel ook in en rond Miami zware orkaanwinden werden waargenomen en er straten zijn ondergelopen. Het grootste gevaar en de hoogste vloedgolven zullen naar verwachting steden als Fort Myers en Naples aan de westkust van Florida treffen.

Meteorologen waarschuwden dat de orkaan boven dat gebied in kracht zou kunnen blijven toenemen, doordat het centrum ervan boven het warme zeewater zou blijven. Vooralsnog is de orkaan echter afgezwakt.

Rond 14:00 plaatselijke tijd was het oog van de orkaan zondag de stad Naples genaderd tot zo'n dertig kilometer. Momenteel verplaatst Irma zich met een snelheid van zo'n negentien kilometer per uur. Rond 17:00 kwam de orkaan aan land bij Marco Island, vlakbij Naples. De verwachting is dat Irma de komende uren dicht langs de kust van Florida scheert en naar het noorden trekt.

Terwijl sommige inwoners van Miami en de steden rondom alweer terug durfden te gaan naar hun huizen, werden aan de westkust zaterdag juist extra evacuaties afgekondigd. In totaal gold een verplicht vertrek voor 5,6 miljoen van de ruim twintig miljoen inwoners van Florida zo'n bevel. "Die vloedgolf betekent je einde. Het is je laatste kans", zei gouverneur Rick Scott tijdens een persconferentie.

Tot nu toe zijn drie mensen omgekomen te midden van het noodweer dat orkaan Irma veroorzaakt in Florida. In Monroe County kwam een vrachtwagenchauffeur om het leven toen hij de macht over het stuur verloor door de harde wind. Bij een verkeersongeval in Hardee County kwamen twee mensen om, meldt ABC News. Het is nog onduidelijk of het ongeluk veroorzaakt werd door het extreme weer.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wat de harde orkaanwind met de huizen aan de westkust zal doen is afwachten – zelfs voor volgens orkaan-normen gebouwde huizen is deze orkaan misschien te sterk. Maar de grootste vrees van de autoriteiten is het door de orkaan opgestuwde water, dat voor een vloedgolf van plaatselijk wel 4,5 meter kan zorgen, in een gebied waarvan de kusten maar iets boven de zeespiegel liggen.

In het district Collier County, waar de stad Naples ligt, waren alle opvangcentra, zoals scholen en sportcentra, zaterdagavond vol en waren de autoriteiten op zoek naar extra ruimten. Voor wie niet was vertrokken en ook niet in zijn eigen huis kon blijven, was het advies om zich toch maar bij zo'n eigenlijk al vol opvangcentrum te melden, tenzij het eigen huis een verdieping had.

De Nationale Garde van Florida, een onderdeel van het leger, had 7000 mensen klaar staan om aan de slag te gaan met reddings- en opruimwerkzaamheden zodra de windsnelheid weer gaat zakken. Tegen die tijd trekt de storm over land, en dus verzwakkend, door de staten Georgia, Alabama en Tennessee.

Geen stroom

Orkaan Irma komt mogelijk acht jaar te vroeg voor de Herbert Hoover dijk die een water-reservoir van 1800 vierkante kilometer, Lake Okeechobee, tegenhoudt ten noorden van de Everglades. Het Army Corps of Engineers (de Amerikaanse Rijkswaterstaat) is bezig met het versterken van de dijk, maar dat project is nog lang niet af. In het reservoir is het waterniveau omlaag gebracht, en het Corps verwacht dat de dijk het zal houden. Maar de steden achter de dijk zijn uit voorzorg toch geëvacueerd.

Volgens het grootste elektriciteitsbedrijf in de staat, Florida Power and Light, zaten er zondagmiddag ruim twee miljoen klanten van het bedrijf zonder stroom. Dat zouden er na doorkomst van Irma zes miljoen kunnen worden. Het bedrijf verwacht dat het grotendeels bovengrondse elektriciteitsnet aan de oostkust van Florida gerepareerd zal kunnen worden, maar dat het aan de westkust voor een deel nieuwe aanleg nodig is. Daar zal het herstel van de energievoorziening dan ook geen dagen, maar weken vergen.

Lees ook: Florida is voorbereid, voor zover dat kan.

Orkaanschade en overstromingen in Cuba, waar Irma eerder overheen raasde. Er zijn nog geen berichten over doden of gewonden. Beeld AFP
Orkaanschade en overstromingen in Cuba, waar Irma eerder overheen raasde. Er zijn nog geen berichten over doden of gewonden.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden