Irma koerst over slecht voorbereid Tampa

Miami werd grotendeels gespaard door de orkaan, toch liepen veel straten onder.Beeld REUTERS

Na de verwoesting in het Caribisch gebied trekt orkaan Irma nu over Florida. Vooral de westkust wordt zwaar getroffen. Inmiddels is de storm afgezwakt tot categorie 1. 

Waar de Peace River uitmondt in de Golf van Mexico, kon je zondag lopen op de bodem van een jachthaven en waren de pijlers van een lang geleden gesloopte brug te zien. Orkaan Irma zou nog enkele uren op zich laten wachten en dan het weggezogen water weer loslaten in de vorm van een vloedgolf. Gevreesd werd dat die meer dan vier meter hoog kon worden.

De orkaan kwam zondagavond om half tien aan land bij de stad Naples aan de westkust van Florida. Na eerder op de dag krachtiger te zijn geworden, was het stormsysteem weer verzwakt tot categorie 3, evengoed nog met windsnelheden van 210 kilometer per uur, later zelfs tot categorie 2. Maar omdat Irma groter is dan Florida breed, was het ook noodweer in steden aan de oostkust, zoals Miami en Fort Lauderdale. Aan die kust deed de orkaan tornado’s ontstaan. In Miami waaiden bouwkranen om, en stonden delen van de stad onder water. Maandagochtend zwakte Irma af tot categorie 1. 

In de staat hadden tot en met zondag 6,5 miljoen mensen een evacuatiebevel gekregen. In Georgia, waar de orkaan in de loop van maandag zal arriveren, verzwakt maar nog steeds gevaarlijk, werd een half miljoen mensen tot vertrek verplicht. Ook voor de Atlantische kusten van staten verder naar het noorden, zoals South Carolina, werd gewaarschuwd voor vloedgolven. Veel mensen in Florida zaten als gevolg van omwaaiende elektriciteitsmasten zondagavond nog zonder stroom.

De koers die Irma koos, voert over stedelijke gebieden die mogelijk minder goed zijn voorbereid om een orkaan te doorstaan. In heel Florida wordt met zo’n gebeurtenis rekening gehouden, en eisen bijvoorbeeld bouwvoorschriften dat een huis minstens de wind van een orkaan van categorie 3 moet kunnen doorstaan. Maar in bijvoorbeeld Tampa is het 96 jaar geleden dat de stad getroffen werd door een orkaan.

Bovendien werd die stad, waar inclusief omliggende steden zo’n 2,5 miljoen mensen wonen, in 2015 in een onderzoek gekroond tot de meest kwetsbare stad in de VS voor een orkaan van categorie 4, boven bekendere kandidaten als New Orleans en New York. De oorzaak is dat de Baai van Tampa een trechter vormt die de vloedgolf extra hoog kan opstuwen, terwijl de helft van de bewoners op minder dan drie meter boven de zeespiegel woont.

Windstoten met snelheden van hoger dan 100 kilometer per uur troffen de zuid- en westkust van Florida zondag.Beeld REUTERS

De grootste schade, en de grootste bedreiging voor mensenlevens, werd zondag gevreesd van het uit zee opgestuwde water. Voor wie buiten het bereik van een vloedgolf was, in een huis op voldoende hoogte of met een verdieping, gaven meteorologen op de televisie zondag het dringende advies om weg te blijven van de ramen aan de kant waar de wind vandaan komt, maar daarbij rekening te houden met het draaien van de wind bij het passeren van het oog van de orkaan.

“Een kamer zonder ramen, of een kast, is het beste”, was het advies van meteorologen op televisie. Maar niet iedereen kon dat zien: 2,1 miljoen mensen zaten inmiddels zonder stroom.

Lees hier meer nieuws en achtergronden over orkaan Irma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden