Irene van der Aart 'Een boek op een scherm lezen? Ik hou van ezelsoren'

Waar staat uw boekenkast?
"Sinds ik iets met een boer heb in de Achterhoek, heb ik daar een boekenkast én ik heb er nog eentje in Amsterdam. Ik leid dus een dubbelleven en mijn boekenkast weerspiegelt dat. Ik lees ook altijd twee boeken. Eentje hier en eentje daar. Soms lees ik twee boeken tegelijk op twee verschillende plaatsen."

Wat een gedoe.
"Helemaal niet praktisch. Maar ja, slepen met boeken doe ik niet, want dan word ik helemáál gek. Ik kan absoluut niet met spullen slepen. Dus ik houd mijn Amsterdamse en Achterhoekse leesgedrag nu gescheiden: twee boeken, twee werelden."

Wat is uw Amsterdamse leesboek momenteel?
"Dat is grappig genoeg een boek over de Achterhoek. 'Fijne familie' van Hugo Hoes."

En wat leest u als u straks weer in de Achterhoek bent?
"'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden."

Denkt u nooit: verdorie, ik wil weten hoe het afloopt, maar ik moet helaas alweer naar mijn andere huis?
"'Bonita avenue' van Peter Buwalda wilde ik echt uitlezen, dus die heb ik wel meegesleept. Je zou kunnen zeggen dat ik eindelijk dat grootse en meeslepende leven heb dat ik altijd wilde. Met de nadruk op dat meeslepende dan."

Zou een e-reader geen oplossing voor u zijn?
"Nee, joh! Je moet toch een voor- en een achterkant hebben als je iets leest? Waarom zou je op een scherm een boek lezen? En ik hou van ezelsoren! Ik vind een boek ook iets dat je kunt uitlenen of cadeau geven. Een boek is een mooi ruilobject. Je gaat iemand toch geen e-reader cadeau geven?"

Wat zijn uw favoriete boeken of schrijvers?
"Ik vind David Sedaris de allergrappigste schrijver ter wereld. Ik kan ontzettend teleurgesteld zijn als iemand anders dat niet vindt. Ik vraag me dan af: moeten we dan nog wel vrienden blijven? 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tartt vind ik ook een geweldig boek. Ik vond dat zo'n mooie roman dat ik het eigenlijk jammer vond dat ik het gelezen heb."

Jammer? Hoezo?
"Omdat ik het dan dus nooit meer voor het eerst kan lezen."

Heeft u een heimelijk leesgenoegen?
"Vroeger wilde ik graag intellectueel worden, dus ging ik Franse naturalisten lezen. Nu lees ik gewoon waar ik zin in heb. Als ik veel te hard werk, lees ik 'De dolle tweeling' van Enid Blyton, in bad."

Irene van der Aart (1967) is cabaretière, actrice en schrijver. Onlangs verscheen haar boek 'De Boer op'. De gelijknamige theatervoorstelling speelt ze regelmatig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden