Ireen Wüst wint weer eens, maar heel opgetogen is ze niet

Ireen Wüst voor haar 1500 meter in Erfurt. Beeld EPA
Ireen Wüst voor haar 1500 meter in Erfurt.Beeld EPA

Het was pas de eerste wereldbekeroverwinning van het seizoen voor Ireen Wüst, vanmiddag in het Duitse Erfurt op de vijftienhonderd meter, maar heel blij was ze er nog niet mee. Er was nog wel genoeg aan te merken op haar race, vond ze zelf. “Het was zeker geen race waar ik olympisch kampioen mee word.”

Wüst gaat op voor haar vierde Olympische Spelen, en kan haar recordreeks aan medailles verder uitbreiden. Ze is de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden, maar haar voorseizoen was tot op heden niet zo imposant als die erelijst. Slechts een keer brons haalde ze voor deze rit in Erfurt, in Calgary op de drie kilometer.

Het begin van het seizoen was nog teleurstellender, zeker toen ze zich in het Noorse Stavanger tijdens de wereldbeker terugtrok. Pas op het OKT voelde ze zich echt weer beter. Het resulteerde in drie olympische tickets. Eigenlijk 'des-Wüsts', die zich altijd laat in vorm rijdt.

Ze vertrok naar Inzell, voor een trainingskamp. Ze voelde zich goed, maar toen kwam de duizend meter in Inzell, gisteren. Die ging de mist in. Haar eerste volle ronde toen ging even snel als haar eerste volle ronde op de vijftienhonderd meter. Ze baalde toen behoorlijk, naar eigen zeggen omdat ze ‘beter was dan ze liet zien’.

Was het dan een meevaller, haar sterke vijftienhonderd meter vandaag, waar ze maar vijf honderdsten langzamer was dan haar eigen baanrecord? Nee, dat ook weer niet. Het was een ‘ok-race’, geen goede race. Waar dat aan lag? Ze had een paar zware trainingen gehad in Inzell en mentaal was het toch anders dan het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Het moet dus nog een stuk beter, vond ze.

Als het nog beter gaat, dan zal het gat met de nummer twee, Marrit Leenstra, ook groter zijn, hoopt ze. Leenstra zelf kwam iets dichterbij in het wereldbekerklassement. De nummer één, Miho Tagaki (die alle vier de vorige wereldbekers won), was er in Erfurt niet bij. Lotte van Beek, de derde Nederlandse die mag starten op de Spelen, sloeg Erfurt ook over.

Nuis wint duizend

Die andere Nederlandse winnaar van de dag, Kjeld Nuis, had ook een zwaar trainingsblok gehad. Stel, hij was deze week derde geworden op de duizend meter, dan had hij ook gezegd dat hij hard had getraind, dat het allemaal wel sneller kon. Maar Nuis werd zogezegd eerste, vandaag in Erfurt, voor Hein Otterspeer en Mika Poutala, met de tweede tijd ooit in Erfurt gereden. Mét harde training. Wat zeg je dan? “Dit is dus de basis, dat is wel lekker.”

Drie keer wilde Nuis in Erfurt gas geven. Twee keer heeft hij al gehad. Twee keer won hij ook, al was de eerste keer de vijfhonderd meter in de B-groep. Morgen volgt nog een duizend meter.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Kjeld Nuis won in Erfurt op de duizend meter.
 Beeld AFP
Kjeld Nuis won in Erfurt op de duizend meter.Beeld AFP

Voor Nuis zijn de ritten in Erfurt een goede afwisseling op de lange duurtrainingen die hij deed na afloop van het OKT, waar hij zich voor het eerst plaatste voor de Spelen. Op training deed hij ‘niet echt veel wedstrijddingen’, maar reed hij vooral veel rondjes, diep ‘in de hoeken’ zittend. Ook in Erfurt was het amper trainen. Even het ijs op, een steigerung (van heel langzaam steeds sneller) en dan het ijs weer af.

Een maand geen wedstrijden vond hij alleen te lang, dus daarom koos hij voor de rit naar Erfurt. Even op topsnelheid de bocht door, even de wedstrijdspanning meepakken. Hij kon wel meer rijden, maar besloot het niet te doen.

Bloemen

Ted-Jan Bloemen lukte het niet om de vijf kilometer te winnen in Erfurt. De kersvers wereldrecordhouder werd derde achter Sverre Lunde Pedersen en Nicola Tumolera. Niet heel verrassend: hij was vanuit Canada pas donderdag aangekomen. De jetlag speelde nog mee. Morgen vliegt hij weer terug.

Waarom dan Erfurt? Naar eigen zeggen omdat hij nog een wedstrijd wilde rijden, en ook omdat hij kwalificatie voor het WK Allround veilig wilde stellen. Of het niet een opmerkelijke actie was, zo vlak voor de Spelen heen en weer was hij duidelijk. “Nee hoor, ik vlieg veel. Kan goed tegen de jetlag.”

Lees ook: Kjeld Nuis zoekt de rust in zijn hoofd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden