Ireen Wüst (31): te oud voor een sponsor?

Ireen Wüst in actie tijdens de NK Afstanden afgelopen oktober.Beeld ANP

Komen er schrale tijden aan in het Nederlandse schaatsen nu geldschieters zich terugtrekken?

Was Ireen Wüst nu echt te oud om te worden gesponsord? Dat zei ze zelf, afgelopen week bij de NOS, toen haar was gevraagd waarom sponsor JustLease niet met haar door wilde.

31 jaar oud is ze, Wüst. De succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden, met elf medailles. Maar sponsors willen haar niet. Ook JustLease, haar geldschieter de afgelopen achttien maanden, trekt zich nu terug. De manier waarop dat afgelopen week duidelijk werd gemaakt, was pijnlijk.

Dat JustLease zou stoppen als sponsor was bekend. Lees het persbericht van 14 oktober: aan het eind van het contract wilde JustLease 'nieuwe wegen' in. Alleen, afgelopen week meldde trainer Rutger Tijssen dat er mogelijk een 'klein kiertje' open was voor verdere sponsoring van JustLease. Dat zou mogelijk kunnen zijn als er verjonging zou worden doorgevoerd, aldus Tijssen, die zich in omfloerste termen uitliet. Hij wist het zelf allemaal niet zeker.

Wüst hoorde die geruchten, en vroeg haar trainer of er echt aan een doorstart werd gewerkt, zonder haar. Ze kreeg, naar eigen zeggen, het 'te oud-antwoord'. JustLease kwam met een persbericht, waarin de sponsor stelde dat er 'onvolledig nieuws' naar buiten was gekomen, en dat er 'voorbarige en onjuiste conclusies waren getrokken'. Ook Tijssen ontkende uiteindelijk woensdagavond op Twitter ('na drie jaar ... zeg ik als trotse coach nooit; je bent te oud'). Inmiddels was het kwaad al geschied: de publieke opinie schaarde zich achter Wüst, die was 'afgedankt'.

Verschraling

Eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Al dat gehakketak leidt namelijk ook af van het feit dat er nu definitief een sponsor minder is in het schaatsen, hoewel niet onverwacht. Ook jonge schaatsers als Melissa Wijfje en Marcel Bosker, die al hadden gesproken over een nieuwe overeenkomst, moeten nu op zoek naar een nieuwe sponsor.

In een na-olympisch jaar is de vrees voor verschraling groot. Minder geld, minder sponsoren, minder sterke teams, minder onderlinge strijd. Alleen Jumbo investeert miljoenen. Coach Simon Kuipers, die ook in het ongewisse zit nu AfterPay als sponsor is gestopt, zei zelfs een van de slechtste tijden in het schaatsen te verwachten. "Als ik zie dat zelfs Wüst het moeilijk heeft een sponsor te vinden, ziet het er niet rooskleurig uit. Het verbaasde me eigenlijk al hoeveel medailles we haalden op de Spelen, gezien de situatie. Nu is het nog erger. Maar aan de andere kant: misschien moeten we ook een keer op ons gat vallen."

Nieuw plan

Bert Jonker, hoofdsponsor van Clafis (dat onder meer Jorrit Bergsma en Irene Schouten ondersteunt), lanceerde deze week een nieuw plan. Een samenwerkingsinstituut van meerdere sponsoren, die investeren in een gemeenschappelijk plan om trainers en medische begeleiding te betalen. Sponsoren kunnen dan als het ware 'intekenen' op een sporter die 'in hun profiel' past. De schaatsers komen dan in dienst van dat bedrijf.

Een dergelijk initiatief, zo legde Jonker uit in een blog op de website Sportnext, kan werken omdat partijen er geen fiducie meer in hebben om een grote zak geld te doneren zonder dat ze er iets voor terugzien. Daarmee echoot hij de woorden van Sven Kramer afgelopen week, die schaatsers aanspoorde ook buiten de schaatsbaan een 'gezicht' te krijgen. Wie gesponsord wil worden, moet daar ook wat voor terugdoen.

Volgens Jonker had JustLease interesse in zo'n scenario. Sinds woensdag dus niet meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden