Iraniërs willen vrede sluiten met VS

(Novum/AP) - In het Iraanse parlement worden handtekeningen verzameld voor de oprichting van een Iraans-Amerikaanse parlementaire commissie voor vriendschappelijke betrekkingen. Dat hebben Iraanse parlementsleden die verantwoordelijk zijn voor het initiatief dinsdag bekendgemaakt. Met dit historische gebaar zoeken de parlementariërs naar eigen zeggen toenadering tot leden van het Amerikaanse Congres om het proces van vervreemding tussen de landen, dat al bijna dertig jaar gaande is, te doorbreken.

Ten minste tien parlementsleden hebben het document inmiddels ondertekend en naar verwachting zullen er meer volgen. Volgens Darioush Ghanbari, een van de ondertekenaars, is het initiatief bedoeld om de spanningen tussen Iran en de VS te verminderen en 'Irans realiteit aan het Amerikaanse Congres te verduidelijken'. Zowel conservatieve als meer hervormingsgezinde politici steunen de totstandkoming van de commissie. "Bij afwezigheid van formele diplomatieke betrekkingen, proberen we nu om een parlementaire relatie met de VS aan te gaan", aldus Ghanbari.

Er is geen minimum aantal handtekeningen benodigd voor de oprichting van de commissie, maar de voorzitter van het parlement, Gholam Ali Haddad Adel, moet het voorstel nog wel goedkeuren. Haddad Adel zal daarbij hoogstwaarschijnlijk zijn bondgenoot en belangrijkste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, raadplegen alvorens een standpunt in te nemen. Hoewel het standpunt van Khamenei over de commissie niet bekend is, zou de recente toezegging van Iran om op ambassadeursniveau met de VS over Irak te spreken, kunnen duiden op een mildere houding van de ayatollah.

De commissie kent in Iran ook tegenstanders. Zo zei het parlementslid Saeed Aboutaleb, een hardliner, dat 'de natie de monden van deze parlementariërs zal snoeren'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden