Iraniërs hopen op snel einde van sancties

Besprekingen over nucleair programma voortgezet in Moskou

Bij het geldwisselkantoortje van Erfan (48), gelegen in een groot winkelcentrum, is het rustig. Twee klanten maar. Dat was een paar maanden geleden wel anders. "Toen dacht iedereen dat het helemaal de verkeerde kant op zou gaan", zegt hij. "Mensen waren bang dat Israël ons zou bombarderen, omdat alle onderhandelingspogingen tussen Iran en het Westen telkens spaak liepen. Door alle zorgen gingen mensen massaal dollars, euro's en goud inkopen, met als gevolg dat de Iraanse munt, de riaal, bijna instortte. Maar nu hebben mensen weer hoop gekregen dat het via diplomatieke weg toch goed kan komen."

De derde gespreksronde tussen Iran en de zogenaamde 5plus1-groep (VS, China, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) over Irans nucleaire programma vindt vandaag plaats in Moskou. EU-buitenlandchef Catherine Ashton ziet ondanks de grote meningsverschillen tussen Iran en de zes wereldmachten ook 'ruimte voor overeenkomsten'.

Het recht op uraniumverrijking, dat Iran als ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag in principe heeft, is het uitgangspunt van de regering in Teheran. Maar voor de meeste burgers weegt dat minder zwaar dan de pijn die ze lijden door de westerse strafmaatregelen.

Voor doktersassistente Mitra (29) zijn de onderhandelingen heel belangrijk. "Ik hoop dat ze zullen leiden tot het einde van de westerse sancties. Het is voor de burgers niet meer op te brengen. Alleen al de prijs van brood is deze week met 30 procent gestegen." Door de economische malaise heeft ze haar flat van 100 vierkante meter verruilt voor een van 60 vierkante meter.

Nadat de vorige gespreksrondes in Istanbul en Bagdad positief waren verlopen, sloeg de wanhoop onder de Iraanse burgers om in voorzichtige hoop. Maar of die terecht is, moet nog maar blijken. De laatste berichten zijn weinig rooskleurig. In de Iraanse media wordt benadrukt dat diplomaten aan beide kanten gefrustreerd zijn, zoals blijkt uit uitgelekte briefwisselingen tussen Iraanse en westerse diplomaten. In een brief gericht aan een EU-onderhandelaar, schrijft de Iraanse afgezant onder meer: "Uw laatste brief verbaast me, want het legt zaken op tafel die ver afstaan van de afspraken die we zijn overeengekomen in Bagdad".

De Iraniërs zijn kwaad op EU-onderhandelaars. Die komen volgens hen niet met nieuwe suggesties en reageren ook niet op de voorstellen die door Iran zijn ingediend.

De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zegt dat het succes van de top afhangt van de 5plus1-groep. Die zal dan wel 'de rechten van Iran moeten erkennen'.

'Iran moet diamanten ruilen tegen pinda's'
Het hete hangijzer in de onderhandelingen is de 20 procent uraniumverrijking van Iran. Het Westen vreest dat Iran in het geheim werkt aan een atoomwapenprogramma, maar het land houdt vol dat het verrijken van uranium vreedzame doeleinden dient, zoals medische toepassing en kernenergie. De 5plus1-groep wil dat Iran afziet van deze 20 procent verrijking. Iran heeft in Bagdad laten weten bereid te zijn tot een verlaging van het verrijkingspercentage tot 5 procent, maar wil dat het Westen Irans recht op uraniumverrijking formeel erkent. Vanaf 1 juli zal het Europese olie-embargo tegen Iran ingaan, opnieuw een harde klap voor de islamitische republiek. Hossein Moesavian, een voormalig Iraans nucleair onderhandelaar, verwoordt de gevoelens van veel Iraniërs: "De westerse landen willen dat Iran hun diamanten geeft in ruil voor pinda's".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden