Iraniër liep in acht jaar bij acht psychiaters / Asielzoeker betwist vrijwillig vertrek

Asielzoeker Faris wil weer naar Nederland. De Iraniër zegt zo psychisch in de war te zijn geweest dat hij vlak voor het generaal pardon vrijwillig vertrok naar Iran, ’op advies van een vogel’.

De Iraanse asielzoeker Faris, die in maart met hulp van de internationale migratieorganisatie IOM terugreisde naar zijn geboorteland Iran, wil weer naar Nederland.

Hij was destijds psychisch in de war en zei in opdracht van een vogel het besluit te hebben genomen naar Iran terug te reizen.

In een telefoongesprek met Trouwlaat hij nu weten dat hij in maart niet wist wat hij deed. IOM, dat uitgeprocedeerde asielzoekers begeleidt bij hun terugkeer, stelde destijds dat de man wilsbekwaam was, maar Faris zelf zegt vanuit Teheran dat hij psychisch in de war was. Hij bestrijdt daarom dat hij uit vrije wil is teruggereisd.

Zijn advocaat, mr. Marcel van der Linde, steunt zijn visie. Het besluit om terug te keren viel uitgerekend op een moment dat de kansen van de man op een verblijfsvergunning ineens waren gestegen, want hij had een reële kans om te profiteren van het generale pardon.

Er liep bovendien nog een procedure om hem om medische redenen een verblijfsvergunning te verlenen.

Trouw heeft destijds over deze zaak bericht en was aanwezig bij een gesprek dat de Iraniër een dag voor zijn ’vrijwillige’ vertrek voerde met Ivan Wolffers, hoogleraar geneeskunde en cultuur. Het gesprek, waar nauwelijks een touw aan was vast te knopen, duurde twee uur. Faris deelde toen al mee dat hij op advies van een vogel had besloten naar Iran terug te reizen.

Bij het gesprek was een hulpverleenster aanwezig van de vluchtelingenorganisatie ASKV in Amsterdam. Zij had de Iraniër langdurig begeleid en wist dat hij al lange tijd geen psychofarmaca had ingenomen.

Wolffers heeft telefonisch IOM uitvoerig ingelicht over het verloop van het gesprek en duidelijk gemaakt dat volgens zijn medische inzicht de man niet in staat was om een weloverwogen besluit te nemen.

IOM zag daarin geen aanleiding zijn standpunt te veranderen en liet de volgende dag het vertrek van de man naar Teheran doorgaan. IOM baseerde zich daarbij op een rapport van Flip Jan van Oenen, arts bij Mentrum, stichting voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam.

Van Oenen zei tegen Trouw dat de Iraniër acht jaar onder behandeling had gestaan van in totaal acht psychiaters. Bij zijn advies aan IOM was hij uitgegaan van het algehele beeld zoals dat in die periode was ontstaan: „Soms is hij de realiteit kwijt. Maar in het algemeen wist hij wat er aan de hand was.” Wolffers heeft ook aan Van Oenen verslag uitgebracht van zijn gesprek met Faris. Van Oenen heeft vervolgens IOM gesuggereerd bij een andere arts om een second opinion te vragen. IOM heeft dat advies niet opgevolgd.

Faris overleeft op dit moment zo goed en zo kwaad als dat gaat met hulp van familie en vrienden in Teheran. Hij heeft de Nederlandse ambassade om hulp gevraagd maar die verwees hem naar zijn advocaat. Ook de IOM-vestiging in Teheran zei niets te kunnen doen.

IOM Nederland laat in een reactie weten dat een eventuele terugkeer van Faris een zaak is van de Nederlandse overheid.Vanwege privacy is de naam Faris gefingeerd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden