'Iran zit achter veel aanslagen Bagdad'

Aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Al-Sadr demonstreren in Bagdad tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak, en voor betere openbare voorzieningen. FOTO © AFP Beeld
Aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Al-Sadr demonstreren in Bagdad tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak, en voor betere openbare voorzieningen. FOTO © AFP

Na weken van relatieve rust is in Bagdad het aanslagenseizoen weer geopend. Tientallen mensen kwamen in de afgelopen weken om. Volgens Iraakse overheidsverklaringen zit Al-Kaida erachter, maar Iran lijkt een grotere rol te spelen.

Overal in de hoofdstad van Irak zijn checkpoints, en rond wijken en belangrijke gebouwen staan hoge muren. Ook aan de poort van de grote campus van de universiteit van Bagdad is de bewaking streng. De nieuwe reeks aanslagen richt zich vooral tegen veiligheidstroepen en de politie.

Irak is het strijdtoneel tussen Iran en de VS, zoals politicoloog Abduljabbar Ahmad Abdullah dat afschildert. Beide willen er invloed, en door de goede banden met het sjiitische bestuur in Bagdad is Iran aan de winnende hand. Elke dreiging waardoor die balans kan omslaan, beantwoordt Iran met geweld, stelt hij.

Zo verklaart hij ook deze golf van aanslagen. De Amerikanen oefenen druk uit op het Syrische regime van Bashar al Assad om af te treden, na maanden van steeds bloediger optreden tegen demonstranten. Voor Iran is Syrië een belangrijke bondgenoot, een sjiitisch blok dat wapenleveranties en steun aan Hezbollah in Libanon mogelijk maakt. Het wegvallen van dat blok brengt Iran in een isolement. Volgens Abdullah draagt Teheran zelfs zijn vrienden in Bagdad op achter hun oude vijand Assad te gaan staan om dat te voorkomen. Dat verklaart hun verrassende veroordeling van de protesten in Syrië.

Dat hun regering Al-Kaida als de dader aanwijst, verbaast de inwoners van Bagdad niet, gezien de grote Iraanse invloed op het bestuur. Voor hen is de Iraanse invloed deel van hun dagelijks leven, zichtbaar in politieke besluiten en ruzies, in de handel - en in het geweld.

Amerikanen zeggen bewijzen te hebben dat bij aanslagen Iraans materieel wordt gebruikt. Een hoge Iraakse officier stelt dat alle aanslagen een relatie hebben met Iran. "En zet de tv maar aan, er zijn meerdere zenders die rechtstreeks door Iran worden betaald."

Iran wil zijn spierballen laten zien; Irak is 'zijn project'. Maar de Irakezen zijn het geweld meer en meer zat, en spreken zich steeds openlijker uit tegen de Iraanse invloed in hun land. Daarmee kan het Iraanse beleid zich uiteindelijk ook tegen Teheran keren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden