Iran ziet nieuwe fase in samenwerking met IAEA

(Novum/Ap) - De samenwerking tussen Iran en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is een 'nieuwe fase' ingegaan. Het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, Mohammad Saeedi, heeft dit vrijdag gezegd bij aankomst van IAEA-hoofd Mohamed ElBaradei in Teheran. ElBaradei brengt een tweedaags bezoek aan Iran om meer inzicht te krijgen in het omstreden atoomprogramma van het land.

Saeedi zei dat Iran deze nieuwe fase mogelijk heeft gemaakt door nauw met het IAEA samen te werken en het oplossen van belangrijke problemen, zo meldde het Iraanse persbureau IRNA.

De besprekingen van ElBaradei met Iraanse leiders zijn cruciaal voor een rapport over het Iraanse nucleaire programma dat het IAEA in maart moet opleveren. Het rapport had aanvankelijk in december moeten verschijnen, maar die deadline werd op verzoek van Teheran opgeschoven naar maart.

Het bezoek van ElBaradei vindt plaats na het vrijgeven van een Amerikaans inlichtingenrapport dat concludeert dat Iran drie jaar geleden zijn pogingen om kernwapens te verkrijgen heeft gestopt en sindsdien niet heeft hervat. In november meldde het IAEA dat Iran naar waarheid had gerapporteerd over zijn uraniumverrijkingsactiviteiten.

ElBaradei zal besprekingen voeren met president Mahmoud Ahmadinejad, het hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie Gholam Reza Aghazadeh, minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki en de hoogste Iraanse nucleaire onderhandelaar, Saeed Jalili.

ElBaradei probeert al ruim vier jaar alle feiten over het Iraanse atoomprogramma op tafel te krijgen. Zijn woordvoerster Melissa Fleming zei maandag dat het er nu om gaat ,,alle resterende vraagstukken op te lossen" en het IAEA in staat te stellen 'garanties te geven over de vorige en de huidige activiteiten van Iran'.

Voorafgaand aan zijn vertrek drukte de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice ElBaradei op het hart volledige openheid van Iran te eisen.

Iran houdt vol dat zijn uraniumverrijkingsprogramma uitsluitend is gericht op het opwekken van energie. Het land vindt dat het niet kan worden gedwongen zijn recht op uraniumverrijking en kernenergie op te geven, omdat die rechten worden gegarandeerd in het door Teheran ondertekende Non-proliferatieverdrag.

Er zijn door de Verenigde Naties al tweemaal sancties tegen Iran ingesteld wegens de weigering van Teheran om met het verrijken van uranium te stoppen. De Verenigde Staten lobbyen in de Veiligheidsraad van de VN voor een derde sanctieronde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden