Iran woedend over inreisverbod Trump

In Iran zijn de mensen boos en teleurgesteld om het besluit van de Amerikaanse president Trump. Beeld Photo News
In Iran zijn de mensen boos en teleurgesteld om het besluit van de Amerikaanse president Trump.Beeld Photo News

Op reisbureau Tatilat staat de telefoon roodgloeiend. Woedende reizigers cancelen hun reis naar de VS nadat Trump dit weekend een inreisverbod voor 90 dagen instelde voor vluchtelingen en inwoners van zeven islamitische landen, waaronder Iran.

Trump nam dit besluit naar eigen zeggen om moslimterroristen buiten te houden en zo een aanslag als die van 11 september 2001 te voorkomen.

Deze verwijzing naar 9/11 is echter opmerkelijk omdat de terroristen die deze aanslag pleegden, afkomstig waren uit Egypte, Libanon, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Geen enkele van deze landen staat op Trumps zwarte lijst.

In Iran heerst dan ook woede, verontwaardiging en ongeloof. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het inreisverbod zaterdag een belediging van het Iraanse volk en Iran zal voorlopig ook het aantal visa voor Amerikaanse toeristen flink inperken. Alleen wie nu al een visum heeft, mag Iran nog binnen.

'Onmenselijk en rascistisch'

Ook Elahe Amini (27, makelaar) is boos. "Los van alle politiek is deze maatregel simpelweg onmenselijk en rascistisch. Mijn landgenoten zijn beschaafde, vredelievende mensen en hebben zoiets niet verdiend."

Akram Farsjchi (80, gepensioneerd schooldirectrice) is vooral verdrietig. Ze heeft al vele jaren een zogenaamde greencard, waarmee ze altijd vrij naar de Verenigde Staten kon reizen. Dit omdat haar zoon en haar twee kleinkinderen in San Francisco wonen. Haar schoondochter overleed twee jaar geleden aan kanker en sindsdien wil ze nog wat meer bij haar zoon zijn om hem te helpen bij de opvoeding en het huishouden. "Maar dat kan voorlopig dus niet. Ik kan alleen niet geloven dat deze onrechtvaardige regel langer dan drie maanden zal duren. Dat zou toch te gek voor woorden zijn? Ik ben gewoon een oma, geen terrorist."

Elahe Amini. Beeld Trouw
Elahe Amini.Beeld Trouw

Tijdelijke maatregel

Net als Akram, denken veel Iraniërs dat de maatregel tijdelijk zal zijn. Dat is echter nog maar de vraag. Trump wil dat de regeringen van de zeven landen informatie over de visa-aanvragers aan de Amerikaanse autoriteiten verstrekken. Doen ze dat niet of onvoldoende, dan kan burgers van het betreffende land uiteindelijk de toegang tot de VS permanent geweigerd worden.

Analisten betwijfelen of de Iraanse regering zin heeft om aartsvijand Amerika informatie te verstrekken over haar burgers. In de ideologische strijd die Iran en de VS al decennia met elkaar voeren, zou dit gezichtsverlies betekenen voor Iran.

Bovendien is dat nog niet zo makkelijk. Van de zeven landen met een inreisverbod voor de VS, heeft Iran namelijk verreweg de meeste visa-aanvragen voor de Verenigde Staten. Naar schatting bezoeken jaarlijks zo'n 35000 Iraniërs het land. Vaak om familie te zien. Na de islamitische revolutie van 1979 zijn immers veel Iraniërs naar de VS uitgeweken. Maar ook daarna bleef Amerika populair als immigratieland.

Akram Farsjchi Beeld Trouw
Akram FarsjchiBeeld Trouw

Iraanse hardliners

Ashraf Akbari (22, kok) kan erover meepraten. "Mijn broer studeert in New York en ik wilde hem volgende maand gaan bezoeken. Mijn ticket had ik al geboekt. We maken ons nu grote zorgen. Kunnen we elkaar nog wel zien? De nieuwe maatregel is discriminerend en slaat nergens op. Is er ooit een Iraniër geweest die in Amerika een aanslag heeft gepleegd?"

De populaire Iraanse actrice Taraneh Aladoesti liet al voordat Trump zijn handtekening onder het decreet had gezet, via Twitter weten dat zij haar reis naar de Oscar-uitreiking in Los Angeles op 26 februari uit protest tegen de maatregel heeft gecanceled. Aladoesti speelt de hoofdrol in de film 'De Verkoper'van de Iraanse regisseur Farhad Asghari, die is genomineerd in de catagorie'beste buitenlandse film'. "Het is een bizar verbod, dat het leven van mensen op onvoorstelbare wijze op zijn kop zet", aldus Aladoesti.

De enigen die garen spinnen bij Trumps inreisverbod zijn de Iraanse hardliners. Die kunnen triomfantelijk roepen: "Zien jullie nou wel dat de VS nog steeds de'Grote Satan' is"?

Ashraf Akbari Beeld Trouw
Ashraf AkbariBeeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden