Iran wijst naar Nederland na de aanslag op een militaire parade

Een vader rouwt om zijn 4-jarige zoon die omkwam bij de aanslag op de militaire parade.Beeld AP

De relatie tussen Nederland en Iran staat onder spanning na een aanslag op een militaire parade in Iran.

De Tweede Kamer wil opheldering over de diplomatieke rel tussen Teheran en Den Haag. Iran verwijt Nederland onderdak te bieden aan dissidenten die achter de aanslag van afgelopen weekeinde zouden zitten. De organisatie ASMLA zou verantwoordelijk zijn voor het geweld, dat aan ten minste 25 personen het leven kostte.

VVD-Tweede Kamerlid Sven Koopmans zegt: "Welke informatie heeft Teheran? Laat de Iraanse regering die delen."

ASMLA is gevestigd in Delft. De Nederlandse ambassadeur werd zondag in Teheran op het matje geroepen. Ook de ambassadeurs van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk werden door de Iraanse regering ontboden. Die landen zouden eveneens leden van, in de ogen van Teheran, verdachte groeperingen huisvesten. Leden van Irans Revolutionaire Garde beschuldigden overigens ook Golfstaten, Israël en de Verenigde Staten.

VVD'er Koopmans denkt dat Nederland de diplomatieke verwijten 'zakelijk' moet benaderen. "Nederland heeft de condoleances overgebracht na de aanslag en dat is heel goed. Nu gaat het erom dat Nederland gaat kijken naar de informatie die Teheran heeft. De Nederlandse ambassadeur op het matje roepen, zoals Teheran doet, is een hele forse stap. Dit vraagt om een krachtig weerwoord. Als zij naar Nederland wijzen, moeten zij hele goede bewijzen hebben dat er iets mis is."

Stevige maatregel

Koopmans stelde zondag vragen aan minister Stef Blok van buitenlandse zaken. Hij wil weten wat de feitelijke basis is voor de beschuldigingen en welke gevolgen Blok verbindt aan de verwijten. Ook vraagt hij zich af of minister Blok van mening is 'dat de terroristische aanval zal worden gebruikt om de rechten van andersdenkenden en andere tegenstanders van het regime verder onder druk te zetten'.

De aanslag had plaats in het zuidwesten van Iran, in de stad Ahvaz. Daar vond afgelopen weekeinde een militaire parade plaats om de oorlog te herdenken die Iran tussen 1980 en 1988 uitvocht met Irak. Het in Delft gevestigde Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA) ontkende afgelopen weekeinde op haar website betrokkenheid bij de aanslag. Er zou sprake zijn van 'valse informatie'. Zowel de politieke organisatie als de militaire vleugel 'neemt geen verantwoordelijkheid' voor de aanval. ASMLA meent dat er 'verdachte splintergroeperingen' zijn die claimen deel uit te maken van de beweging.

Blok is op dit moment in New York, waar hij de algemene vergadering van de Verenigde Naties bijwoont. Ook premier Rutte is daar aanwezig. Het is de bedoeling dat Blok deze week nog, in New York, met zijn Iraanse collega Mohammed Zarif spreekt over de kwestie. Blok wil weten over welke informatie Iran beschikt, zo zei hij gistermiddag tijdens een ontmoeting met Nederlandse media in New York. De minister noemde de aanslag 'verschrikkelijk', maar bestempelde het op het matje roepen van de ambassadeur als een stevige maatregel.

ASMLA ziet Iran als bezettingsmacht

De verzetsbeweging ASMLA kent zijn oorsprong in Khoezestan, in het zuidwesten van Iran. Een Arabische minderheid leidde er een nomadenbestaan, maar werd na de Iraans-Iraakse oorlog in de jaren tachtig tegen haar zin gehuisvest in de steden. Zij zien de Iraanse overheid als een bezettingsmacht en pleegden een reeks bloedige aanslagen. De leider van de beweging kwam tien jaar geleden naar Nederland en werd in november 2017 voor zijn huis in Den Haag geliquideerd. Volgens ASMLA zat Teheran erachter. Teheran wijst op zijn beurt naar ASMLA als dader van de aanslag afgelopen weekend. Of dat terecht is, is onduidelijk. Ook terreurgroep IS eiste de aanslag op.

Lees ook:

Nederland steunde jihadisten in Syrië

De Nederlandse regering heeft een gewapende groepering in Syrië gesteund die door het Openbaar Ministerie als ‘terroristisch’ wordt beschouwd. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Nieuwsuur.

Hoe de Nederlandse overheid een Syrische 'terreurbeweging' faciliteerde

De Nederlandse regering leverde officieel voor ruim 25 miljoen euro aan niet-dodelijke hulpgoederen aan de ‘gematigde, gewapende oppositie’ in Syrië. Maar de hulp ging in het geheim ook direct naar terroristen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden