Iran: VS zitten achter de protesten

Ook buiten Iran wordt tegen het regime geprotesteerd, zoals hier in Londen.Beeld Photo News

De Iraanse VN-ambassadeur beschuldigt de VS ervan zich met interne zaken te bemoeien.

Iran beschuldigt de Verenigde Staten van 'groteske' inmenging in interne aangelegenheden. De Amerikaanse regering heeft het internationale recht genegeerd door Iraniërs 'in talloze absurde tweets op te roepen disruptieve acties te ondernemen', aldus de Iraanse VN-afgezant Gholamali Khoshroo gisteren in een brief aan de Verenigde Naties.

President Trump heeft de protesten van afgelopen dagen inderdaad via Twitter aangemoedigd. Zo schreef hij respect te hebben voor de mensen in Iran die opstaan tegen hun corrupte overheid. "Jullie krijgen veel steun van de Verenigde Staten als de tijd rijp is!", aldus Trump in een tweet.

Maar de Amerikaanse VN-afgezant Nikki Haley zei gisteren dat het 'complete onzin' is dat externe partijen de onrusten aanwakkeren. "De bevolking van Iran schreeuwt om vrijheid. Alle vrijheidslievende mensen moeten staan voor hun zaak", zei Haley in een reactie.

Maar 42.000 demonstranten

Eerder deze week wees de Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei ook al met een beschuldigende vinger naar de 'vijanden van Iran'. Hij noemde geen namen, maar mogendheden als Israël, Saudi-Arabië en de VS zijn volgens zijn aanhangers de oorzaak van de recente protesten door heel Iran.

De onrust in het land leidde tot meer dan twintig doden en honderden arrestaties. De demonstranten uitten aanvankelijk hun woede over prijsstijgingen, de hoge werkloosheid en corruptie, maar inmiddels eisen ze het einde van het regime.

De Iraanse minister van binnenlandse zaken zei gisteren dat er maximaal 42.000 mensen hebben deelgenomen aan de anti-overheidsprotesten. Volgens hem is dat geen hoog aantal in een land van tachtig miljoen inwoners. Het hoofd van de Revolutionaire Garde zei dat de grootste bijeenkomst zo'n 1500 demonstranten omvatte. Onafhankelijke cijfers zijn er niet.

In hoeverre de protesten nog gaande zijn, is onduidelijk. Volgens sommige persbureaus neemt het verzet af, al zijn er in sommige steden nog mensen de straat op gegaan. De uitgestrektheid van het land, de beperkte onafhankelijke media en de blokkeringen op sociale media maken het lastig in te schatten hoe groot de protesten nog zijn. Volgens de leider van de Garde is er een einde gemaakt aan alle opstanden. Mochten er nog nieuwe onrusten oplaaien, dan is hij bereid de Iraanse strijdkrachten in te zetten om op te treden tegen de betogers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden