Iran verwijt westen 'raciale mentaliteit'

Khatami riep de bevolking op 'beschaafd' te protesteren en ordeverstoringen te vermijden. Ook oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi riep zijn aanhang op door te gaan met protesteren. (AFP) Beeld
Khatami riep de bevolking op 'beschaafd' te protesteren en ordeverstoringen te vermijden. Ook oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi riep zijn aanhang op door te gaan met protesteren. (AFP)

Iran heeft maandag westerse landen met hun kritiek op de Iraanse presidentverkiezingen een 'raciale mentaliteit' verweten.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de inmenging van westerse landen en buitenlandse media, met name de Franse president Nicolas Sarkozy, op de Iraanse televisie onaanvaardbaar. "Hoe kan een westerse president, zoals de Franse president, vragen om ongeldigverklaring van Iraanse verkiezingsuitslagen?" vroeg woordvoerder Hasan Qashqavi.

De Iraanse Raad van Hoeders liet maandag weten dat in vijftig kiesdistricten meer mensen hebben gestemd dan er kiesgerechtigden waren. Toch heeft dit volgens woordvoerder Abbas Ali Kadkhodaei geen effect op de uitslag van de verkiezingen. Oud-president Mohammad Khatami beschuldigde de raad in nauwelijks verholen termen van medeplichtigheid aan de stembusfraude die volgens de oppositie op grote schaal heeft plaatsgevonden om de ultraconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad in het zadel te houden. "Klagen bij organen die de rechten van het volk moeten beschermen maar zelf onderwerp van kritiek zijn, biedt geen oplossing", zei hij. Khatami riep de bevolking op 'beschaafd' te protesteren en ordeverstoringen te vermijden.

Ook oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi riep zijn aanhang op door te gaan met protesteren. "Het land behoort aan u en het protesteren tegen leugens en bedrog is uw recht", zei hij. Daarmee keerde hij zich tegen de opperste leider ayatollah Ali Khamenei, die gezegd heeft dat de grote overwinning van Ahmadinejad geldig is en de bevolking heeft gemaand zich bij de uitslag neer te leggen.

Mousavi waarschuwde zijn aanhang voorzichtig te zijn en hun leven niet in de waagschaal te stellen. Bij botsingen van demonstranten met de politie en de gevreesde basij-militie kwamen volgens officiële cijfers in de afgelopen week minstens zeventien mensen om het leven. Alleen op zaterdag werden volgens de politie 457 mensen opgepakt.

Mousavi noemde de basij en het leger 'onze broeders' en 'de beschermers van onze revolutie en ons regime'. Met zijn woorden leek hij de eisen van zijn aanhangers te willen afzwakken, voordat ze echt een bedreiging kunnen vormen voor het Iraanse staatsbestel, een beperkte democratie die in toom wordt gehouden door sjiitische geestelijken.

Binnen de geestelijkheid lijkt verdeeldheid te bestaan. Iraanse staatsmedia meldden zondag de aanhouding van verscheidene familieleden van oud-president Hashemi Rafsanjani, onder wie diens dochter Faezeh, die haar steun voor Mousavi niet onder stoelen of banken steekt. Volgens de staatsmedia werden de familieleden voor hun eigen bescherming opgepakt en werden zij na een paar uur weer vrijgelaten.

Rafsanjani staat aan het hoofd van de door geestelijken geleide Raad van Experts, die de opperste leider aan de kant kan zetten. Verder is Rafsanjani voorzitter van een raad die arbitreert in geschillen tussen het gekozen parlement en de niet gekozen Raad van Hoeders. De 75-jarige ayatollah was opvallend afwezig toen Khamenei vrijdag de kant van Ahmadinejad koos, wat speculaties dat hij achter de schermen bezig was om steun voor Mousavi te vergaren.

Ook Ahmadinejad lijkt bezig te zijn steun te werven bij de geestelijken. De staatstelevisie toonde beelden van een ontmoeting van Ahmadinejad in het presidentiële paleis met een groep mullahs, die hij vertelde dat de verkiezingen een bewijs waren van de populariteit van het regime.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden