Iran vervangt belangrijke ministers

(Novum/AP) - President Mahmoud Ahmadinejad van Iran heeft zijn grip op de industrie- en oliesector verstevigd door twee ministers te vervangen. Dat melden Iraanse kranten maandag. De staatsmedia gaven geen redenen voor het ontslag van olieminister Kazem Vaziri Hamaneh en minister voor industrie Ali Reza Tahmasebi. De ministers worden vervangen door respectievelijk Gholam Hossein Nozari, directeur van het staatsoliebedijf, en Ali Akbar Mehrabian, een manager in dienst van een winkelketen in Teheran.

Ahmadinejad staat onder druk omdat hij zijn verkiezingsbeloften - een betere verdeling van de welvaart en een einde aan de armoede en de massale werkloosheid - vooralsnog niet heeft kunnen inlossen. De benoeming van Hamaneh was bovendien niet onomstreden. Drie kandidaten die Ahmadinejad eerder had voorgedragen voor de post konden niet op voldoende steun in het parlement rekenen. Dit werd gezien als een enorme politieke nederlaag voor Ahmadinejad.

De president heeft ook beloofd de 'oliemaffia' in het land aan te pakken. Ayatollah Ahmad Jannati, de leider van de machtige Raad van Hoeders, heeft herhaaldelijk beschuldigingen van grootschalige corruptie binnen het ministerie van olie geuit. Bewijs is echter nooit geleverd.

Volgens de hervormingsgezinde krant Etemad zijn de werkelijke redenen voor het ontslag van Hamaneh het feit dat hij geen buitenlandse investeerders heeft weten aan te trekken en zijn verzet tegen Ahmadinejads claim dat er een oliemaffia bestaat in Iran. Waarnemers zeggen dat de president simpelweg zijn greep op de bron van 80 procent van de Iraanse overheidsinkomsten wil verstevigen. Tahmasebi zou zich hebben verzet tegen bepaalde benoemingen van de president op zijn ministerie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden