Iran verdubbelt straffen van bahaileiders, ondanks protesten

De zeven leiders van de bahaigemeenschap in Iran hebben alsnog een gevangenisstraf van twintig jaar gekregen. Dat heeft Bani Dugal, de vertegenwoordigster van de bahais bij de Verenigde Naties meegedeeld.

De bahaileiders, die sinds mei 2008 vastzitten, kregen in augustus vorig jaar ook al twintig jaar, maar een hof van beroep maakte daar tien jaar van. Het hof was er, in tegenstelling tot de rechtbank, niet van overtuigd dat het zevental zich had schuldig gemaakt aan collaboratie met Israël en het doorsluizen van geheime informatie aan andere landen, met het doel de staatsveiligheid in gevaar te brengen. De overige tien jaar kregen ze omdat hun activiteiten voor de bahaigemeenschap als onwettig golden.

Het is onduidelijk waarom de zeven bahaileiders nu weer twintig jaar hebben gekregen. Ook is onbekend welke instantie hun straf heeft verlengd. Ze hebben de informatie van de autoriteiten van de Goharadashtgevangenis, waar ze zitten opgesloten. Een vonnis hebben ze volgens woordvoerders niet gekregen.

Volgens Dugal krijgen de bahaileiders niet de vereiste medische zorg. En een van hen kreeg onlangs geen verlof om de begrafenis van zijn vrouw bij te wonen.

De strafverzwaring komt uitgerekend na een maand waarin van alle kanten wereldwijd is geprotesteerd tegen de behandeling van de bahais, van VN-scretaris-generaal Ban Kimoon en president Obama tot vertegenwoordigers van alle parlementen van lidstaten van de Europese Unie. Ook stuurde Tweede Kamerleden, van alle partijen, op 17 maart een brief aan hun Iraanse collega's. Ze spraken daarin hun zorg uit over het gebrek aan godsdienstvrijheid in Iran en riepen op om de bahaileiders vrij te laten.

De godsdienst geldt als een negentiende eeuwse afsplitsing van de islam. De bahais zien dat zelf een nuance anders, ze vergelijken hun relatie met de islam met die tussen het jodendom en christendom.

In de negentiende eeuw vervolgden de Iraanse autoriteiten de bahais fel. Het bahaigeloof verbeidde zich vervolgens over de hele werreld. Ook buiten Iran hebben bahais in het Midden-Oosten het zwaar te verduren. In Egypte kregen ze het in het verleden vaak aan de stok met de overheid en een paar jaar geleden zijn er huizen van bahais verbrand in een Egyptisch dorp.

Veel moslims beschouwen de bahais als geloofsafvalligen, die volgens de sharia de dood verdienen. Dat geldt zelfs voor mensen die als bahai geboren zijn, want ook (klein)kinderen van geloofsafvalligen vallen onder dat oordeel. Onder president Ahmedinejad is de behandeling van bahais verslechterd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden