Iran verbiedt oppositiepartijen

Belangrijkste tegenstrevers van regering buitengesloten bij parlemenstverkiezingen

De drie belangrijkste oppositiepartijen in Iran mogen niet deelnemen aan de Iraanse parlementsverkiezingen die in maart 2012 zullen worden gehouden. Volgens de kiescommissie hebben het Islamitisch Iran Participatie Front, de Mojahedin van de Islamitische Revolutie in Iran en de Vrijheidsbeweging van Iran geen 'activiteitenvergunning'.

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken beschouwt deze politieke partijen als ontbonden en ze hebben geen activiteitenvergunning. Daarom kunnen ze niet meedoen aan de komende verkiezingen van maart en kunnen ze dus ook geen kandidatenlijst presenteren", aldus Solat Mortazavi, directeur van de kiescommissie.

De Iraanse regering wil voorkomen dat er rondom de parlementsverkiezingen van maart rellen zullen uitbreken, zoals dat ook gebeurde bij de controversiële presidentsverkiezingen van 2009. De conservatieve president Mahmoed Ahmadinejad werd toen herkozen, maar zijn hervormingsgezinde opponenten beschuldigden hem van verkiezingsfraude. Het leidde tot felle protesten die door de regering bruut werden neergeslagen. Ook de drie belangrijkste oppositiepartijen werden voor de rechter gesleept, die hen verbood nog langer actief te zijn.

De Arabische Lente maakt de kans op volksopstanden tijdens de verkiezingen nog groter. Iraniërs zouden immers makkelijker in opstand kunnen komen nu ze hebben gezien dat andere volkeren er in zijn geslaagd hun onwelgevallige leiders of regeringen ten val te brengen. Vandaar dat de Iraanse autoriteiten er alles aan doen om de Arabische Lente in hun voordeel om te buigen.

Ze doen dit door te claimen dat de volksopstanden in de Arabische wereld tekenen van een 'islamitisch ontwaken' zijn, die rechtstreeks zijn geinspireerd door de Islamitische Revolutie van 1979. In zijn boodschap aan de Haj-pelgrims schreef geestelijk leider Khamenei bijvoorbeeld: "Dictators en corrupte regimes, verbonden aan buitenlandse machten, zijn in Tunesië, Egypte en Libië verdreven. De islam geeft als een fontein vitaliteit en frisheid aan de demonstraties en activiteiten van miljoenen." Over de volksopstanden in Syrië, Irans grootste bondgenoot, is de Iraanse regering zwijgzamer.

De oppositie is bang dat de parlementsverkiezingen niet eerlijk zullen verlopen. Daarom brachten 143 hervormingsgezinde, politieke kopstukken vorige maand een schriftelijke verklaring naar buiten, gericht aan de vroegere president Khatami. Deze had de regering van Ahmadinejad opgeroepen altijd eerlijke verkiezingen te houden. De verklaring luidde: "Er zijn geen positieve vooruitzichten dat de stemmen van het volk zullen worden beschermd en dat de verkiezingen open, gezond en eerlijk zullen zijn."

In reactie op de schriftelijke verklaring van de 143 prominenten, arresteerde de regering Mohammed Tavasolli. Deze politieke activist - lid van de Vrijheidsbeweging van Iran - wordt ervan beschuldigd ten minste dertig van de handtekeningen onderaan de brief te hebben vervalst.

Nu de drie belangrijkste hervormingsgezinde partijen officieel buitenspel zijn gezet, is het de vraag in welke mate het moderne geluid nog hoorbaar zal zijn bij de parlementsverkiezingen. Veel hervormingsgezinden zijn zó teleurgesteld in de politiek dat ze hebben opgeroepen de verkiezingen massaal te boycotten.

Oppositieleiders onder huisarrest
Sinds februari staan oppositieleiders Mehdi Karoebi en Mir-Hossein Moesavi met hun vrouwen onder huisarrest. Directe aanleiding was hun oproep om te demonstreren uit solidariteit met de Arabische Lente. De regering vreesde dat dit een dekmantel was voor een nieuwe anti-regeringsdemonstratie.

Het protest tegen het aanhoudende huisarrest van de oppositieleiders neemt toe. Niet alleen oud-president Khatami pleitte onlangs voor de vrijlating van Karoebi en Moesavi, ook diverse parlementsleden riepen hiertoe op. In augustus werd Karoubi overgebracht naar een klein kantoor, en gescheiden van zijn vrouw Fatemeh

De enige kleine concessie die de regering recentelijk op aandringen van Karoebi's familie heeft gedaan, is het overbrengen van de oppositieleider van het muffige kantoorgebouwtje naar een groter appartement. De regering gaf echter geen toestemming aan Fatemeh Karoebi om zich bij haar man te voegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden