Iran start ’spionageproces’ tegen leiders van bahai’s

amsterdam – - In Iran is het langverwachte proces tegen zeven leiders van de bahaigemeenschap begonnen. De zeven zitten al sinds 2008 in de Evin-gevangenis in de hoofdstad Teheran, op beschuldiging van spionage voor Israël. Op die aanklacht staat de doodstraf.

De afgelopen tijd is het klimaat voor de aanhangers van het bahaigeloof verder verslechterd. Het bewind beschuldigt hen er nu van dat zij de drijvende kracht zijn achter de demonstraties, die begonnen na de presidentsverkiezingen in de zomer en nog steeds voortduren. Volgens de betogers zelf waren de presidentsverkiezingen, die de zittende president Ahmedinejad won, vervalst.

De zeven bahai’s zijn twee vrouwen en vijf mannen: mevrouw Fariba Kamalabadi en mevrouw Mahvash Sabet, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Behrouz Tavakkoli en Vahid Tizfahm.

Op een na werden ze allemaal gearresteerd op 14 mei 2008 in hun huizen in Teheran. Mevrouw Sabet werd op 5 maart opgepakt in de noordoostelijke stad Masjhad. Volgens bahaiwoordvoerders hebben ze sindsdien vastgezeten in de Evin-gevangenis in Teheran, het eerste jaar zonder formele tenlastelegging en zonder toegang tot advocaten.

Volgens Diane Ala’i, vertegenwoordigster van de Baha’i International Community bij de VN in Genève, moesten de advocaten van het zevental praten als Brugman om in de rechtszaal te worden toegelaten: „Tegelijkertijd zag men wel de ondervragers van de gevangenen, van het ministerie van inlichtingen, en een filmploeg naar binnen gaan.”

Het bahaigeloof ontstond in de eerste helft van de negentiende eeuw in Iran, als een afsplitsing van de islam. Wereldwijd zijn er zeven miljoen bahai’s. Volgens de sharia, de islamitische wet, zijn ze geloofsafvalligen die de doodstraf verdienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden