Iran staat mogelijk inspecties kerncentrales toe

(Novum/AP) - De Iraanse ambassade in Parijs heeft vrijdag een communiqué naar buiten gebracht waarin staat dat Iran onder voorwaarden bereid is de inspecties van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in zijn nucleaire onderzoekscentra te laten hervatten.

Het aanbod werd donderdag gedaan door de belangrijkste Iraanse nucleaire onderhandelaar Ali Larijani in reactie op de veroordeling van de Franse minister van buitenlandse zaken Philippe Douste-Blazy van het Iraanse atoomprogramma als 'een dekmantel voor clandestiene militaire activiteiten.'

In een interview met de Franse radio zei Larijani dat Iran bereid is nieuwe (onaangekondigde) IAEA-inspecties toe te staan als het van de internationale gemeenschap de garantie krijgt dat het kernenergie voor vreedzame doeleinden mag ontwikkelen en zonder onnodige inmenging in het Iraanse atoombeleid. In het schrijven van de Iraanse ambassade staat verder onder meer dat Iran bereid is centrifuges te gebruiken voor de verrijking van uranium met slechts een beperkte capaciteit, waarin geen uranium verrijkt kan worden dat geschikt is voor de ontwikkeling van atoomwapens.

In ruil voor aanvaarding van die principes is Iran bereid een aanvallend protocol op het non-proliferatieverdrag te ratificeren dat bepaalt dat het IAEA de bevoegdheid heeft om onverwacht en onaangekondigde inspecties uit te voeren. Het protocol is wel ondertekend door Iran, maar nooit geratificeerd door het parlement.

Terwijl Larijani een kleine opening maakte richting het Westen, zei de voorzitter van het Iraanse parlement, Gholam Ali Haddad Adel, dat Iran eveneens bereid is opnieuw te praten over het Russische voorstel om zijn uranium in Rusland te verrijken. Volgens Haddad Adel, op werkbezoek in Cuba, geldt daarbij als voorwaarde dat Iran 'autonoom blijft in zijn beslissingen over nucleair onderzoek.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden