Iran positief over nucleair akkoord

Rohani wil ook samenwerken tegen IS

Als het Westen zich flexibel opstelt, is een nucleair akkoord heel dichtbij. Dat stelde de Iraanse president Hassan Rohani gisteren in de toespraak die hij hield voor de Algemene Vergadering van de VN.

Zo'n nucleair akkoord heeft allerlei positieve neveneffecten, zegt Rohani. "Mochten we tot overeenstemming komen, dan kunnen we samenwerken op regionaal en internationaal niveau. We kunnen dan gezamenlijk de problemen in de regio oplossen, zoals de bestrijding van terroristen."

In de coulissen van de Algemene Vergadering voeren de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland onderhandelingen met Iran over het kernprogramma. De landen willen dat Iran stopt met het verrijken van uranium omdat ze bang zijn dat het land een kernbom produceert. Iran stelt echter dat het verrijkte uranium gebruikt wordt voor energieproductie.

Sinds vorig jaar onderhandelen de landen met Rohani die gematigder is dan zijn voorganger Ahmadinejad. Hoewel het overleg in een impasse verkeert, moet er 24 november een akkoord liggen. Rohani zei gisteren dat dat gaat lukken.

Of hij gelijk krijgt, moet blijken. Feit is wel dat de opkomst van Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten ervoor heeft gezorgd dat Iran en de VS een gezamenlijke vijand hebben in de regio en dat samenwerking meer voor de hand ligt dan in het verleden.

Tijdens zijn speech sprak de Iraanse president zijn zorg uit over de opkomst van IS. De extremisten zijn uit op vernietiging van de beschaving en het creëren van chaos, aldus Rohani die er ook op wees dat IS wereldwijd de islamofobie aanwakkert. "De extremisten van over de hele wereld hebben elkaar gevonden. Ze vormen een bedreiging van New York tot Mosoel en van Damascus tot Bagdad." Rohani vroeg zich af of de wereld wel in staat is tot eensgezind optreden.

Overigens is de opkomst van het extremisme het gevolg van 'strategische blunders' van het Westen, stelde de Iraanse president. Sommige, niet nader genoemde inlichtingendiensten zouden IS hebben gefinancierd.

De VS die sinds twee dagen luchtaanvallen uitvoeren op IS-stellingen in Syrië, hebben tot dusver militaire samenwerking met Iran uitgesloten, maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, liet vrijdag wel doorschemeren dat het land in de toekomst een rol zou kunnen spelen bij de bestrijding van IS.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden