Iran overweegt uranium in buitenland te laten verrijken

– Iran overweegt uranium niet meer zelf te verrijken, maar dat te laten doen in een neutraal land als Zwitserland. Daarmee zou een einde komen aan het conflict over het Iraanse nucleaire programma, dat volgens de VS bedoeld is om een atoombom te bouwen.

De Iraanse president Ahmadinejad deed afgelopen weekeinde tijdens de Opec-top in Saoedi-Arabië opvallende uitspraken tegen de pers. Hij zei in gesprek te zijn met Arabische staten over een initiatief om uranium buiten de regio te verrijken, en noemde Zwitserland als mogelijke locatie. Opvallend is dat de Zwitsers de Amerikaanse belangen behartigen in Iran sinds de twee landen in 1979 hun banden verbraken.

Daar komt nog bij dat de Zwitserse president Micheline Calmy-Rey pogingen onderneemt de VS en Iran te bewegen rechtstreeks met elkaar te onderhandelen. Het enige directe contact dat er momenteel tussen de twee bestaat betreft de veiligheidssituatie in Irak, waarover drie rondes van overleg zijn geweest. Bagdad zei zaterdag hard te werken aan een vierde ronde. De afgelopen week kwamen er positieve berichten van zowel de Amerikanen als de Irakezen over Iraanse maatregelen om het geweld in Irak tegen te gaan: de toestroom van munitie en bermbommen uit Iran zou zijn verminderd, en sjiitische milities zouden hun activiteiten beperken.

Maar als het gaat om de Iraanse wens om kernenergie te produceren, blijven de twee landen lijnrecht tegenover elkaar staan. De Amerikanen zijn in de VN bezig met een derde pakket aan sancties tegen Iran, omdat het weigert zijn omstreden uraniumverrijkingsprogramma stil te leggen.

Eerder deze maand maakte de Saoedische minister van buitenlandse zaken Saoed al-Faisal plannen bekend van de zes samenwerkende Golfstaten (GCC) om een consortium te vormen. Dat zou uranium buiten de regio moeten verrijken, en leveren aan kerncentrales in Iran en andere landen in het Midden-Oosten die nucleaire plannen hebben. Onlangs heeft ook Egypte bekendgemaakt dat het kerncentrales wil.

Overigens kondigde Rusland vorige week aan dat het verrijkt uranium aan Iran zal leveren zodat de Busher-kerncentrale kan worden opgestart. Die is van Russische makelij. Maar Teheran heeft steeds gezegd dat het niet van de Russen afhankelijk wil zijn voor de brandstof voor die centrale. Het Arabische plan zou daar een oplossing voor bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden