Iran gaat banden met IAEA herzien

(Novum/AP) - Iran gaat de banden met het Internationaal Atoomenergie Agentschap herzien. Het Iraanse parlement nam woensdag een daartoe strekkend wetsvoorstel aan, dat vrijwel onmiddellijk door de Raad van Hoeders werd overgenomen. Als president Mahmoud Ahmadinejad het ondertekent krijgt het voorstel na vijftien dagen kracht van wet.

Het wetsvoorstel verplicht de Iraanse regering 'het vreedzame nucleaire programma van het land te versnellen en de samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap op basis van nationale belangen te herzien'. Aangenomen wordt dat daarmee bedoeld wordt de samenwerking met de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties te verminderen.

Het wetsvoorstel is een reactie op het recente besluit van de VN-Veiligheidsraad om sancties tegen Iran af te kondigen, om de eis dat Iran stopt met het verrijken van uranium kracht bij te zetten. Iran zegt dat zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame doeleinden dient en heeft die eis naast zich neergelegd. Verrijkt uranium kan behalve als brandstof voor kerncentrales ook dienen als splijtstof voor atoombommen.

Parlementsvoorzitter Gholam Ali Haddad Adel maakte in een rechtstreeks door de staatsradio uitgezonden zitting bekend dat 161 van de 203 aanwezige parlementsleden voor het voorstel hadden gestemd. Vijftien stemden tegen en nog eens vijftien onthielden zich van stemming. Haddad Adel zei voor de stemming dat het wetsvoorstel de regering de vrije hand laat om op het besluit van de Veiligheidsraad te reageren, van opzegging van het Non-proliferatieverdrag tot in het IAEA blijven en onderhandelen. "Wij vertrouwen de regering", zei hij.

Onderminister van buitenlandse zaken Hamid Reza Asefi noemde het voorstel van het Iraanse parlement 'zeer behulpzaam'. Alle politieke partijen in Iran steunen het atoomprogramma, dat gezien wordt als een symbool van technologische vooruitgang. De tegenstemmen geven aan dat sommigen vinden dat de regering een beleid voert dat onnodig aanstuurt op een confrontatie.

Het IAEA in Wenen wilde vooralsnog niet op het Iraanse besluit reageren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden