Iran en het Vaticaan: een opmerkelijke vriendschap

De Iraanse president Hassan Rouhani en paus Franciscus tijdens hun ontmoeting in het Vaticaan. Beeld AP
De Iraanse president Hassan Rouhani en paus Franciscus tijdens hun ontmoeting in het Vaticaan.Beeld AP

Vandaag was de Iraanse president Rouhani op bezoek bij paus Franciscus in het Vaticaan. De Heilige Stoel en de Islamitische Republiek is er veel aan gelegen de betrekkingen goed te houden en dat is niet zo gek: ze hebben elkaar wat te bieden.

Stijn Fens

Het is een mooi stel. Kijk ze daar eens samen lachen op de foto. Vanochtend ontving paus Franciscus de Iraanse president Rouhani in het Vaticaan. De paus en Rome en de president van de Islamitische republiek kunnen het goed met elkaar vinden. Volgens een officiële verklaring van het Vaticaan hadden ze "een vriendelijk gesprek waarin hun gemeenschappelijke waarden naar voren kwamen". Verder werd "niet onbesproken gelaten dat de betrekkingen tussen de Heilige Stoel en de Islamitische Republiek Iran goed zijn".

Naakte beelden
De ontmoeting met de paus maakt deel uit van een bezoek dat Rouhani aan Italië brengt. Gisteren sprak hij met premier Matteo Renzi en bezocht hij in Rome de Capitolijnse Musea. Voor de gelegenheid had het stadsbestuur de naakte Romeinse beelden zedig bedekt of achter witte borden geplaatst. Bij het avondeten werd geen wijn geschonken. De Italianen zijn doodsbenauwd om hun gast, die economische contracten ter waarde van 17 miljard komt afsluiten, te beledigen. Italië is het eerste land van de Europese Unie dat Rouhani bezoekt, nadat zijn land in juli 2015 met de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een akkoord sloot over zijn nucleaire programma. Later vandaag reist hij door naar Parijs.

Oude vriendschap
Het is niet de eerste keer dat een Iraanse leider in het Vaticaan langskomt. In 1999 bracht de toenmalige president Khatami een bezoek aan paus Johannes Paulus II. Toen hij de pauselijke bibliotheek verliet, sprak hij de hoop uit dat de eindoverwinning van het monotheïsme, van de moraal en van vrede en verzoening nabij was. De opvolger van Johannes Paulus II, de Duitse paus Benedictus XVI, sloeg naar verluidt een uitnodiging voor een bezoek aan Iran af.

De betrekkingen tussen Iran en het Vaticaan zijn desalniettemin hartelijk en lijken onder het huidige pontificaat er alleen maar beter op te worden. Dat is niet zo gek: ze hebben elkaar wat te bieden. Iran kan steun van het Vaticaan gebruiken als het gaat om de oorlog in buurland Syrië en de paus komt op voor zijn geloofsgenoten die in het land van Rouhani wonen. De twee landen geven elkaar met enige regelmaat publiekelijk een schouderklopje. Iran maakte het Vaticaan complimenten toen het zich in 2013 verzette tegen Amerikaanse bombardementen in Syrië en een pauselijke gezant noemde tijdens een VN-bijeenkomst in Geneve Iran onontbeerlijk voor een vruchtbare dialoog in het Midden-Oosten.

Rouhani had een boek met miniaturen voor zijn gastheer meegenomen. Beeld afp
Rouhani had een boek met miniaturen voor zijn gastheer meegenomen.Beeld afp

Iran is de belangrijkste partner voor de Heilige Stoel (de formele benaming onder welke het Vaticaan internationaal opereert) in de islamitische wereld. In het land leven naar schatting zo'n twintigduizend rooms-katholieken die in relatieve vrijheid hun geloof kunnen belijden. Christenen zijn een erkende minderheid in Iran en zijn vrijgesteld van sommige beperkingen die voor moslims gelden. Zo mogen christenen wijn importeren en varkensvlees tot zich nemen.

Doodstraf
Maar bepaalde groepen christenen hebben het zwaar in Iran. Het gaat dan vooral om leden van huiskerken en moslims die bekeerd zijn tot het christendom. Zij belanden in de gevangenis, of nog erger, krijgen de doodstraf. Het is niet bekend of dit pijnlijke punt tussen de bevriende staten vandaag in Rome aan de orde is gekomen. Volgens de verklaring van het Vaticaan bespraken Franciscus en Rouhani bespraken "de positie van de rooms-katholieken in Iran en alles wat de Heilige Stoel doet voor de bevordering van de menselijke waardigheid en de persvrijheid." De paus noemde Iran "belangrijk in de strijd tegen het terrorisme".

Zoals gebruikelijk werden er na de ontmoeting cadeaus uitgewisseld. Franciscus gaf zijn gast een medaille van de Heilige Martinus en een exemplaar van zijn milieuencycliek Laudato Si. Rouhani had op zijn beurt een boek met miniaturen meegenomen en -niet verassend- een met de hand geknoopt Perzisch tapijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden