Iran drukt miljarden valse dollars

WASHINGTON - Liefst tien miljard dollar in valse biljetten van honderd zijn in omloop in de wereld. De vervalsing is zo goed dat zelfs de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de valse exemplaren bijna niet van echte kan onderscheiden.

Ze worden gedrukt in Teheran bij de centrale bank van Iran op hetzelfde papier als de Amerikaanse centrale bank gebruikt, en met hetzelfde soort drukpersen als de Amerikaanse centrale bank in de jaren zeventig in Zwitserland kocht.

Het grafische werk is volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in de jaren tachtig, na de Islamitische revolutie, verricht door de Stasi, de voormalige Oostduitse veiligheidspolitie.

In de wereld is 400 miljard dollar in contanten in omloop. De dollar is een van de meest fraudegevoelige bankbiljetten ter wereld. In Rusland en andere landen in Oost-Europa, weigeren velen inmiddels honderd-dollarbiljetten in ontvangst te nemen. Volgens de Democratische senator Patrick Leahy hebben vooral internationale terroristen en de internationale drugshandel baat bij de valse dollars. Zo zou Iran met valse dollars zijn internationale terreurcampagne financieren.

Leahy wil de oude dollar daarom ongeldig laten verklaren en stelt in een wetsvoorstel voor, twee nieuwe fraudebestendige dollarbiljetten in omloop te brengen. Het ene biljet voor binnenlands gebruik, het andere voor gebruik in de rest van de wereld. Het witwassen van miljarden zwarte dollars zou voor de internationale drugshandel een ernstig probleem vormen. De Federal Reserve is echter bang dat zo'n drastisch ingrijpen het aanzien van de 'greenback' als internationaal betaalmiddel zal aantasten.

De Amerikaanse minister van financiën Rubin heeft nu een compromis gesloten. Er komt dit najaar een nieuw, zeer goed beveiligd honderd dollar biljet. Maar de bestaande biljetten blijven geldig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden