Iran bouwt voorraad uranium af

IAEA spreekt van grote vooruitgang

Terwijl alle ogen zijn gericht op Oekraïne, heeft Iran grote vooruitgang geboekt bij het afbouwen van zijn voorraad hoogverrijkt uranium. Volgens het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), Yukiya Amano, is het proces 'halverwege'. Hij wees er ook op dat het IAEA geld tekortkomt om goed toezicht te kunnen houden op het Iraanse atoomprogramma.

Iran heeft de helft van zijn voorraad tot twintig procent verrijkt uranium omgezet in uranium met een lagere verrijkingsgraad, dat gebruikt kan worden als brandstof voor een kerncentrale. De andere helft moet worden omgezet in uraniumoxide, dat moeilijk opnieuw te verrijken is tot twintig procent. Uranium dat tot twintig procent is verrijkt, is eenvoudiger verder te verrijken, tot negentig procent. Die verrijkingsgraad is nodig voor een kernwapen.

Of Iran zich houdt aan zijn beloftes moet worden gecontroleerd door het IAEA. De organisatie heeft daar 5,5 miljoen euro voor nodig, maar mist nog 1,6 miljoen euro.

Teheran ontkent te werken aan een atoombom, maar heeft desalniettemin ingestemd met het afbouwen van zijn atoomprogramma in ruil voor versoepeling van de sancties die tegen de Islamitische Republiek zijn getroffen.

Ondertussen blijven de Verenigde Staten zich volop inzetten om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt. Dat verzekerde de Amerikaanse president Barack Obama de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe gisteren. Daarnaast deed hij een beroep op Israël en de Palestijnen om tot een compromis te komen en een door de Amerikanen bemiddelde vredesovereenkomst te bereiken.

Op bezoek in het Witte Huis zei de Israëlische premier dat een nucleair bewapend Iran voor geen enkel land zo veel consequenties zou hebben als voor Israël. Over de angst dat de Amerikanen hun inzet daartegen zouden verminderen, liet hij verder niets los.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden