Iran berooft Turkse bruiden van hun gouden cadeau's

Elke maand kopen de buren voor een miljard euro aan goud op

De zomer is in Turkije nog lang niet voorbij, en dat betekent dat het bruiloftenseizoen nog volop aan de gang is. Maar de Iraniërs gooien roet in het eten. Zij hebben het afgelopen half jaar bijna al het goud in Turkije opgekocht; hoe moeten de bruidsjurken nu versierd worden?

Dat er sprake was van een goudschaarste, merkten de Turken al aan de hogere prijs van de goudstukken die ze op huwelijksfeesten aan de bruid schenken. Het Turkse Instituut voor de Statistiek kwam vorige week met harde cijfers: in de afgelopen zeven maanden hebben Iraniërs voor een bedrag van 8,8 miljard dollar (6,9 miljard euro) aan goud uit Turkije geïmporteerd. Dat is 7 miljard meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Deze opmerkelijke handel heeft het buurland in minder dan een jaar tot de grootste handelspartner van Turkije gemaakt. Tot een jaar geleden was Iraanse olie het enige handelsproduct van belang tussen de beide landen, nu rijden met goud geladen vrachtwagens vanuit Turkije naar Iran.

De vraag is waar de Iraanse honger naar Turks goud vandaan komt. Zoals overal in Turkije speculeren ook de juweliers in de zuidelijke stad Adana over dit vraagstuk. Mehmet Akin, de jonge eigenaar van een van de vele juwelierszaken in Adana, zucht dat hij niet blij is met het almaar duurder worden van goud. "De Iraniërs maken onze markt kapot. De gewone Turken zoeken naar alternatieven om op bruiloften cadeau te doen. Het standaard stukje goud kunnen ze niet meer betalen."

Volgens Akin moet de Iraanse staat achter de goudaanschaf zitten: "Er wordt beweerd dat Amerika en Israël samen Iran gaan aanvallen. En in een oorlog kan Iran maar beter veel goud in voorraad hebben. Een andere reden wil mij niet te binnen schieten."

Anders dan de modale Turken lijken de autoriteiten niet ongelukkig met de explosieve toename van de goudexport naar Iran. De regering geeft vooralsnog geen uitleg en staat deze voor Turkije lucratieve handel stilzwijgend toe.

De Turkse pers buigt zich wel over de zaak, maar kan niet meer dan onbevestigde theorieën spuien. Een hiervan is dat enkele Iraanse zakenlieden dankzij hun bevoorrechte positie bij de Iraanse regering profiteren van een lagere koers van de euro. De voordelig ingekochte euro's worden verzilverd door er in Turkije goud voor te kopen en dat in Iran weer door te verkopen, meldt de Turkse krant Milliyet.

Op een bruiloft in een van de nieuwe nieuwbouwwijken in Adana zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar. Wanneer het bruidspaar in een zwarte, versierde Mercedes komt aanrijden en na een dansje hand in hand de cadeaus in ontvangst neemt, zie je wat de Iraanse gouddrift met de Turkse traditie heeft gedaan.

Het goud dat de vrouwelijke gasten uit hun tassen tevoorschijn halen, is een variant die de juweliers sinds kort aanbieden: de stukjes zijn nog maar half zo groot als ze vroeger altijd waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden