Iran agressiever tegenover religieuze minderheden

Een Iraanse vrouw trekt haar chador (een lichaamsbedekkend gewaad) recht terwijl ze langs een poster van geestelijk leider Ali Khamenei loopt. ©ANP Beeld
Een Iraanse vrouw trekt haar chador (een lichaamsbedekkend gewaad) recht terwijl ze langs een poster van geestelijk leider Ali Khamenei loopt. ©ANP

Iran heeft de druk op soennieten, dissidente sjiieten, christenen en bahai-gelovigen de afgelopen drie jaar opgevoerd. Sinds de verkiezingen van 2009 hebben veel minderheden hun vrijheden verloren, meldt Amnesty International in een nieuw rapport. Het regime gebruikt bovendien meer geweld.

'Alles van het opzetten van een sociaal netwerk op internet, het toetreden tot een non-gouvernementele organisatie of het uitdrukken van verzet, kan je in de gevangenis doen belanden', schrijft de mensenrechtenorganisatie.

Niet alleen
Gelovigen staan bepaald niet alleen: in de afgelopen maanden pakte Iran ook dissidente advocaten, studenten, journalisten, politieke activisten, leden van etnische minderheden, filmmakers en mensen met internationale (media)connecties op.

Leden van minderheidsgroeperingen krijgen soms oneerlijke processen omdat ze geen Perzisch spreken. Toen de hoogste leider, ayatollah Khamenei in 2011 opriep om 'valse religies' te bestrijden, bond hij volgens Amnesty openlijk de strijd aan met evangelische christenen, bahai en soefi-moslims.

Heiligdommen verwoest
Soennitische moslims vormen in het sterk sjiitische land een minderheid. Zij kunnen minder makkelijk gebedsbijeenkomsten organiseren en moskeeën bouwen. Het regime zou soms soennitisch heiligdommen verwoesten. Ook de mystieke derwisj-moslims zijn doelwitten: in 2011 pakte Iran meer dan zestig van hen op.

Onder christenen hebben met name evangelicalen en bekeerlingen het moeilijk. Hoewel de Iraanse jurisprudentie afvalligheid niet verbiedt, lopen ex-moslims het risico om geëxecuteerd te worden. Christenvervolging is volgens Amnesty de afgelopen drie jaar toegenomen.

Demonisering bahai
Bahai kregen te maken met 'toenemende demonisering' in staatsmedia. Hun religie, die stoelt op de overtuiging dat alle stichters van grote religies manifestaties van God zijn, wordt beschouwd als een 'godslasterlijke sekte'. De nationale persdienst en overheidswebsites zouden regelmatig anti-bahai-artikelen verspreiden.

Volgens Amnesty zaten er eind januari tachtig bahai in Iraanse gevangenissen. In november maakten Nederlandse bahai bekend dat het Iraanse regime hen in de gaten houdt. Ze zouden van de Nederlandse overheid gehoord hebben dat Iran de telefoons van gelovigen afluistert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden