'Irakezen mogen geen slachtoffer worden van seks-affaire president'

AMSTERDAM - Irakezen in Nederland hebben teleurgesteld gereageerd op de Brits-Amerikaanse aanval op Irak. Luchtaanvallen hebben volgens hen weinig zin. “Hiermee tref je het probleem zelf niet. Saddam Hoessein zit allang veilig in een bunker ondergedoken. Er zullen alleen burgerslachtoffers vallen.”

Van een onzer verslaggeefsters

Volgens W. Hussain, woordvoerder van de Organisatie van mensenrechten in Irak (Omri), zijn de Irakezen in Nederland “erg bezorgd over familieleden. Er zijn al twee doden met zekerheid gemeld, twee burgers.” Volgens de Omri wonen in Nederland 45 000 Irakezen. “Koerden en Arabieren.”

I. Salman, voorzitter van het Iraaks democratisch centrum in Rotterdam is verontwaardigd over het moment van de aanval. “Het Iraakse volk mag geen slachtoffer worden van de seks-affaire van een president”, zegt hij. Volgens A. Hadi, oprichter van Omri, moet Saddam Hoessein door de internationale gemeenschap worden berecht. “Net als in Bosnië gebeurt. Hoessein moet zijn straf krijgen, niet het volk van Irak. Dat wordt nu dubbel gepakt: door Hoessein en door de VS.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden