Update

Irakees leger doodt 25 strijders van al-Qaida

Zwaar bewapende soennitische strijders in Falluja.Beeld EPA

Irakese regeringstroepen hebben zondag tijdens een luchtoffensief tegen al-Qaida nabij de Syrische grensstad Ramadi 25 islamistische strijders gedood. Ook trachten Irakese overheidsfunctionarissen stamleiders in de westelijke Anbar-provincie te overtuigen hen te steunen in hun strijd tegen al-Qaida-militanten. Duizenden inwoners ontvluchten de Iraakse stad Falluja na hevige gevechten op de grond en vanuit de lucht, zo vertellen ooggetuigen aan de BBC.

'Duizenden families zijn hun huizen ontvlucht en naar dichtstbijzijnde dorpen getrokken uit angst om hun leven te verliezen en omdat de stad lijdt onder hevige tekorten aan voedsel en brandstof', vertelt de plaatselijke journalist Ahmad al-Jumaili aan de BBC.

De afgelopen maanden leken de strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) steeds meer grip te krijgen op het grensgebied tussen Syrië en Irak, waar ze een soennitische staat willen stichten. Ze hebben strategische posities veroverd in delen van belangrijke steden als Ramadi en Falluja. In die laatste stad is de strijd voor ISIL-strijders er makkelijker op geworden sinds ontevreden stamhoofden zich achter de militante islamitische strijders scharen.

Fallujah
Falluja geldt voor veel Irakezen, met name de soennieten, als symbolische stad. In 2004 werd er hevig gevochten tussen opstandelingen en Amerikaanse troepen die, met behulp van Britse troepen, dictator Saddam Hoessoen een jaar eerder ten val hadden gebracht.

Het Irakese regeringsleger wil al-Qaida in Falluja uitputten door een ring van strijdkrachten om de stad op te trekken. Hierdoor zou de stad geïsoleerd raken en de toevoer van voedsel en munitie worden afgesneden. Hiervoor zouden wel eerst alle inwoners de stad moeten verlaten. 'De belegering zou enkele dagen kunnen duren, maar eerst moeten we burgers de kans geven om de stad te verlaten', aldus een hoge Irakese militaire officier.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft bezworen 'alle terroristische groeperingen' in de provincie Anbar te elimineren. Ook in de hoofdstad van die provincie, Ramadi, zijn militanten actief.

ISIL
Het gaat onder meer om extremistische strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). Die groepering is gelieerd aan al-Qaida en is ook actief in Syrië. De stad ligt in de provincie Anbar, die grenst aan Syrië.

Bij de gevechten zijn de afgelopen dagen tientallen doden gevallen. De Iraakse luchtmacht voerde vandaag luchtaanvallen uit op Ramadi. Daarbij zouden zeker 22 islamistische militanten zijn omgekomen. Daarnaast zouden 12 burgers gedood zijn en 58 gewond zijn geraakt.

Haat tegen sjiitische regering
ISIL maakt gebruik van de haat die vele soennieten koesteren tegen de door de sjiitische meerderheid geleide regering in Bagdad. Onder Saddam Hoessein had de soennitische minderheid de macht. De haat werd enkele dagen geleden gevoed toen premier Nuri al-Maliki militairen naar Anbar stuurde om een protestkamp van tegenstanders van zijn regering te ontruimen.

Ondanks hun afkeer van de regering staan lang niet alle inwoners van Ramadi en Falluja te juichen over de komst van de extremisten. In Ramadi zijn strijders van stammen en lokale politie-eenheden in felle gevechten gewikkeld met de aanhangers van ISIL. In Falluja kunnen de extremisten zich nog ongehinderd bewegen, maar dat komt vooral omdat de stamleiders eerst de regeringsmilitairen willen verdrijven die aan de oostelijke stadsrand staan.

Strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant in Ramadi.Beeld REUTERS
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden