irak / Zware aanslag op boekenmarkt Bagdad

In een drukke winkelstraat van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker dertig mensen om het leven gekomen bij een ontploffing van een autobom.

Van onze redactie buitenland

Ruim zestig burgers raakten gewond door de explosie, die de oudste boekenmarkt van de miljoenenstad veranderde in een ravage.

Winkels stonden na de ontploffing in lichterlaaie en ook talrijke auto’s werden door de klap verwoest. Het vuur reikte tot de derde verdieping van huizen langs de bekende Mutanabistraat. Reddingswerk werd bemoeilijkt door de zware rook.

Iraakse intellectuelen zien de markt, die vaak wordt bezocht door schrijvers, dichters en artiesten, als een van de belangrijkste literaire centra van de wereld. De markt werd in 1932 geopend door koning Faisal II en is genoemd naar de Arabische dichter Abu Taib al-Mutanabi.

De voormalige Iraakse vice-premier Tariq Aziz heeft gisteren als getuige in de rechtszaal verklaard dat ten tijde van het regime van Saddam Hoessein geen sprake is geweest van genocide tegen de Iraakse Koerden. De beruchte gifgasaanval op het Koerdische Halabja in 1988, waarbij 5600 doden vielen, was het werk van Iran, aldus Aziz. Hij zei dat tegen het speciale tribunaal dat zich buigt over de rol van zes oud-medewerkers van Saddam in de zogeheten legeroperatie Anfal waarbij ongeveer honderdduizend Koerden omkwamen.

Volgens Aziz beschikte niet Irak, maar Iran over het dodelijke zenuwgas. Iran en Irak waren van 1980 tot 1988 in een oorlog verwikkeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden