Irak / VS weer beschuldigd van bloedbad onder burgers

Het Amerikaanse leger ligt opnieuw onder vuur na de dood van dertien Iraakse burgers bij een operatie tegen opstandelingen.

Ze sliepen vanwege de hitte in de velden, vertelde Hassan Sjamel na afloop aan journalisten. Zo dachten hij en zijn collega’s die bij de kippenboerderij in Boesjahien werkten bovendien kippendieven te kunnen betrappen. Toen kwamen de Amerikanen. „Ik verstopte me en zag hoe ze op mijn broer Wisam schoten toen die wegrende”, vertelde Sjamel. Ook zijn broer Hisjam werd doodgeschoten, zijn vader en een derde broer worden vermist.

Sjamels relaas beslaat een klein deel van wat er dinsdag gebeurde in een slaperig Iraaks dorp. Het ligt in dezelfde regio als Bakoeba, waar twee weken geleden de leider van Al-Kaida in Irak, Aboe Moessab Al- Zarkawi, werd gedood. Hier hielden de Amerikanen deze week zoekacties naar twee vermiste (en inmiddels vermoorde) militairen en naar leden van Al-Kaida in Irak.

Ze hadden aanwijzingen dat een leider van die groep zich in Boesjahien bevond, zegt het leger. Volgens getuigen bombardeerden ze twee gebouwen: een huis en een kippenboerderij. De grondtroepen die poolshoogte namen, kwamen onder vuur te liggen, zegt het Amerikaanse leger. En bij het vuurgevecht dat ontstond, kwamen volgens de Amerikanen vijftien opstandelingen om en werden er drie gearresteerd.

Onzin, zeggen Irakezen ter plekke, ondersteund door de Iraakse politie en een mensenrechtenactivist uit Bakoeba. Bij de actie werden dertien burgers gedood, onder wie een 12-jarige jongen. Het ziekenhuis in Bakoeba zegt dertien lijken uit Boesjahien te hebben binnengekregen, met schotwonden in hoofd en buik, en vier gewonden. Een journalist van het persbureau AFP telde dertien nieuwe graven in het dorp.

Het persbureau AP verspreidde beelden van bloed en kogelhulzen op de grond en op matrassen in een kippenboerderij. Meerdere lichamen waren afgedekt, voor ze in open vrachtwagens werden geladen.

Woordvoerder generaal-majoor William Caldwell van het Amerikaanse leger hield tegenover de pers woensdag echter vol dat ’terroristen’ zijn gedood en geen burgers.

Dit is het derde incident waarbij het Amerikaanse leger de afgelopen weken is beschuldigd van het moedwillig doden van Iraakse burgers. Op 12 juni zei het leger zeven leden van Al-Kaida te hebben gedood in het dorp Hasjmiat. Maar getuigen zeiden dat de doden burgers waren, onder wie twee kinderen. In Haditha zou het leger half november na de dood van een Amerikaanse marinier 24 burgers hebben gedood, onder wie tien vrouwen en kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden