Irak overlegt met Iran over grensproblemen

(Novum/AP) - Irak heeft dinsdag afzonderlijk met buurlanden Jordanië en Iran overlegd over grensproblemen, terrorismebestrijding en vluchtelingenproblematiek. In Amman ging het vooral om terrorismebestrijding en vluchtelingenproblemen, in Teheran werd voornamelijk gesproken over herstel van grensmarkeringen en de bestrijding van wapen- en alcoholsmokkel. Het was voor het eerst in 27 jaar dat Irak en Iran grensvraagstukken bespraken.

De Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mouwaffak al-Rubaie zei na afloop van zijn besprekingen met de Jordaanse minister van buitenlandse zaken Abdul-Ilah al-Khatib dat Irak en Jordanië geen andere keuze hebben dan 'in dezelfde loopgraaf te staan' bij de bestrijding van terrorisme.

Al-Rubaie arriveerde maandag aan het hoofd van een zevenkoppige delegatie in Amman, die onder meer gaat praten over veiligheidskwesties en de leefomstandigheden van ongeveer 750.000 Iraakse vluchtelingen in Jordanië. Sinds zelfmoordaanslagen op drie hotels in Amman in 2005, waarbij zestig mensen de dood vonden, heeft Jordanië de immigratieregels aanzienlijk aangescherpt.

Irak beloofde herhaaldelijk financiële hulp voor de opvang van Iraakse vluchtelingen in Jordanië en Syrië, maar liet tot dusver na geld over te maken. Amman zegt dat de Iraakse vluchtelingen de Jordaanse schatkist op jaarbasis ongeveer 730 miljoen euro kosten. Volgens schattingen van het vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties vluchten maandelijks ongeveer 50.000 Irakezen over de grens.

De Iraanse televisie meldde dat tussen de Iraanse commandant van de grenstroepen en diens Iraakse ambtgenoot voor het eerst sinds 1980 was gesproken over de grensproblemen van beide landen. Afgezien van onenigheid over grensmarkeringen te land speelt de kwestie vooral ten aanzien van de waterweg Shatt el-Arab. De kwestie kwam in maart voor Groot-Brittannië pijnlijk aan het licht, toen Iran in de Shatt al-Arab vijftien Britse marinemensen gevangennam en die dertien dagen vasthield omdat zij zich in Iraanse wateren zouden hebben bevonden. De Britten hielden vol dat ze in Iraakse wateren waren toen ze werden ingerekend.

Beide commandanten spraken onder meer over herstelwerkzaamheden aan grensmarkeringen, waarvan veel in de oorlog van 1980 tot 1988 zijn vernietigd. De Iraakse commandant sprak de hoop uit dat de grenspalen snel worden hersteld zodat wapen- en alcoholsmokkel beter kunnen worden bestreden. Irak heeft ruim 37.000 man troepen langs de 1.280 kilometer lange grens met Iran, verdeeld over 413 grensposten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden