Irak onder protest akkoord met inspecties

NEW YORK - Irak gaat akkoord met resolutie 1441 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Na bijna vier jaar kunnen de VN-wapeninspecteurs terugkeren naar Irak.

Dat schreef de Iraakse minister van buitenlandse zaken Nadji Sabri gisteren aan secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. Irak ziet de resolutie als onrechtvaardig en illegaal, maar stemt er toch mee in ,,om ons volk voor schade te behoeden'', schreef Sabri in de brief van negen pagina's, die door de Iraakse VN-ambassadeur Mohammed al-Doeri bij Annan werd afgeleverd.

Sabri herhaalde dat Irak geen massavernietigingswapens heeft en beschuldigde de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair ervan ,,de grootste en verderfelijkste laster'' te hebben verzonnen. Irak stemt in met het tijdpad dat de resolutie voorschrijft, maar vraagt de VN rekening te houden met de ramadan, die vorige week begon.

Irak had tot morgen de tijd om een reactie op de resolutie te geven. Die werd dinsdag nog verworpen door het Iraakse parlement, dat de uiteindelijke beslissing overliet aan de Iraakse leider Saddam Hoessein.

De afgelopen vrijdag unaniem door de Veiligheidsraad aangenomen resolutie 1441 eist volledige medewerking van Irak aan de wapeninspecties. Nu Bagdad akkoord is reizen de eerste wapen inspecteurs mogelijk maandag al af naar Irak.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat alleen de handelingen van Bagdad ertoe doen. ,,Het was nooit een kwestie van instemming met of verwerping van de resolutie. Saddam Hoessein had geen andere keuze dan de resolutie te accepteren.'' De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw reageerde voorzichtig op de stap van Bagdad. ,,Ik verwelkom die, maar we moeten waakzaam blijven. De intenties van Irak zijn notoir wisselvallig.''

Secretaris-generaal Amr Moessa van de Arabische Liga sprak van een welkome stap die de kans op oorlog kleiner kan maken. ,,Ik geloof dat het onze taak is ervoor te helpen zorgen dat de inspecteurs en de regering van Irak samenwerken om de klus te klaren, zodat we de waarheid zullen leren kennen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden