Irak neemt beveiliging Basra over van Britten

(Novum/AP) - Het Iraakse leger neemt binnen twee maanden de volledige beveiliging van de provincie Basra over van de Britten. Dat heeft de Iraakse premier Nouri al-Maliki dinsdag gezegd na overleg met de Britse premier Gordon Brown in Bagdads beveiligde Groene Zone. Brown, die in Irak is om de situatie te evalueren voordat hij volgende week in het parlement zijn plannen voor troepenreductie uit de doeken doet, zei dat nog voor het einde van het jaar duizend Britse militairen uit Irak zullen terugkeren.

Het is Browns eerste bezoek aan Irak als regeringsleider. Voordat hij naar het zuidelijk gelegen Basra afreist voor een bezoek aan de Britse troepen, zal Brown nog met de Amerikaanse legerleider generaal David Petraeus vergaderen.

"We zijn klaar om de beveiliging van Basra binnen twee maanden over te nemen", zei Al-Maliki na afloop van het onderhoud. "Basra is een van de provincies waar de Iraakse troepen de beveiliging volledig op zich zullen nemen." Brown zei in het kantoor van de Britse legerleider in Irak, Bill Rollo, dat volgend jaar wordt beslist over verdere troepenreductie. Het Britse leger ziet zichzelf liever in de rol van het opleiden van Iraakse troepen en grenswachten en het in geval van nood te hulp schieten van de lokale ordehandhavers.

Groot-Brittannië heeft rond de 5.500 militairen in Irak, grotendeels gestationeerd op een luchtbasis aan de rand van Basra, Iraks tweede stad. Vorige maand trokken de Britten zich terug uit de stad zelf en droegen de handhaving van de veiligheid over aan de Irakezen. Hoewel volgens sommigen de chaos die daarna te verwachten viel uitbleef, heeft de veiligheidschef van Basra gezegd dat de veiligheidssituatie er aanzienlijk is verslechterd sinds het vertrek van de Britten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden