Irak krijgt 65 geroofde antieke voorwerpen terug via VS

IS-strijders vernielen standbeelden in het museum van de Iraakse stad Mosul. Ook in 2003 werden antieke voorwerpen kapotgeslagen in Irak.Beeld AFP

Eindelijk goed nieuws voor de musea in Irak. Terwijl ze duizenden belangrijke kunstvoorwerpen kwijtraken door vernietigingen van IS-strijders, worden 65 antieke objecten, die na de Amerikaanse inval in Irak werden gestolen, terugbezorgd.  Vandaag worden ze overhandigd in het Iraaks consulaat in Washington, meldt The New York Times.

Het gaat om kleitabletten, wapens uit het Sumerische tijdperk en beelden. Ook zijn sommige objecten - glas- en aardewerk, sommige verguld - afkomstig uit het paleis van Saddam Hoessein.

Musea leeggeroofd
Irak is de bakermat van de Mesopotamische beschaving, die zo'n 5000 jaar voor Christus opkwam. In musea in Bagdad, Mosul en Basra lagen honderdduizenden overblijfselen van Sumeriërs, Assyriërs, Babyloniërs, Arabieren en moslims. Tot de Amerikanen in 2003 Bagdad innamen en het regime van Saddam Hoessein verdreven. Toen roofden Irakezen hun eigen musea en opgravingsterreinen leeg. Sommigen om de schatten veilig te stellen, sommigen om er rijker van te worden. Net als de IS-strijders nu doen, sloegen ze oude voorwerpen ook in puin. De Amerikanen waren niet in staat de musea te beschermen.

'De Vloek van de Mummie'
Veel van de voorwerpen verdwenen in het illegale circuit. Het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft na jarenlang onderzoek een crimineel netwerk opgerold dat de gestolen voorwerpen via een antiekhandelaar in Dubai probeerde te verkopen aan musea en veilinghuizen in New York. Meer aanhoudingen als gevolg van Operatie Verloren Schat en Operatie De Vloek van de Mummie zijn te verwachten.

Koninklijk hoofd
Eén van de objecten is het hoofd van een Assyrisch standbeeld van koning Sargon II uit de achtste eeuw voor Christus. Kort geleden was op videobeelden te zien hoe leden van IS in Nineve een vergelijkbaar beeld kapotsloegen. Brenton M. Easter van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid zei tegen The New York Times dat we eigenlijk van geluk mogen spreken dat het beeld was gestolen. "Je kunt je voorstellen wat ermee was gebeurd als het nog in Irak was geweest."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden