Irak is voer voor Obama én de Navo

Wordt Irak een nieuw Vietnam? De kans op nieuwe Amerikaanse bombardementen in Irak is groot. Ditmaal wellicht ook in Syrië om de zwakke rebellen te steunen tegen zowel IS als president Assad. Daarnaast dringen meerdere partijen in Amerika, na de gruwelijke executie van journalist James Foley, aan op het sturen van grondtroepen. Zoals veiligheidsadviseur Ben Rhodes zei: "If you come after Americans, we are going to come after you".

Die militairen zijn er nog niet. Eerst zal het Congres zich moeten uitspreken over een volmacht voor de president om eventueel soldaten in te mogen zetten (War Powers Resolution). Obama staat echter niet te springen. Zijn angst is begrijpelijk omdat het lastig is later weer troepen terug te trekken zonder gezichtsverlies te lijden tegenover de Republikeinen.

De vraag is nu: is een oorlog tegen IS gerechtvaardigd? Ja. Waar in Vietnam veel critici wezen op de ongegronde redenen van de Amerikanen om zich te mengen in de oorlog, is dat hier zeker niet het geval. IS is een terroristische organisatie die Al-Kaida de loef afsteekt. De groepering heeft het vermogen zichzelf van goede wapens te voorzien en is in staat tot genocide. Obama moet wel duidelijk maken dat hij er alleen op uit is om IS uit te schakelen en zich niet opnieuw met de binnenlandse politiek van Irak wil bemoeien.

Op de Navo-top die vandaag begint, waar vooral het zorgenkindje Oekraïne op de agenda staat, zal ook de betrokkenheid van Europa bij het conflict in Irak moeten worden besproken. Obama zal om meer hulp vragen aan zijn Europese bondgenoten. Met een paar helmen en wat kogelwerende vesten wordt de oorlog niet gewonnen. De angst van Obama om in te grijpen heeft ook te maken met de afzijdigheid van Europa: ze helpen ons wel met materiaal, maar waar blijft de fysieke steun?

Europa dient de rug te rechten en als één man achter Amerika te staan in deze strijd. Ik hoor u denken: er wordt in deze strijd tegen IS geen Navo-land aangevallen, waarom zou het Navo-leger moeten ingrijpen? Dat staat in artikel 5 van het bondgenootschap.

Dat artikel verdient uitbreiding. Overal ter wereld waar mensenrechten worden geschonden zou de Navo humanitaire, en zo nodig militaire hulp moeten bieden. De Engelse premier Cameron heeft daarom gelijk als hij zegt dat het defensiebudget van de Europese landen omhoog moet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden