Irak is dol op Amerikaans flessenwater

Water dat oorspronkelijk voor militairen VS was bedoeld wekt vertrouwen Irakezen

De balans die de Irakezen opmaken nu de laatste Amerikaanse militairen het land verlaten is niet erg positief: elkaar bestrijdende geloofsgroepen, geweld, bommen en ontvoeringen. Maar er is één uitzondering: Pearl water.

Verkrijgbaar van Zakho tot Faw, is de verkoopkreet - van de noord- tot de zuidpunt van het land. Irak heeft veel merken flessenwater, maar het water dat in eerste instantie voor de Amerikaanse militairen werd geproduceerd is als een van de weinige in het hele land verkrijgbaar.

Zelfs in de meest anti-Amerikaanse regio's is het bijna niet aan te slepen. De problemen uit de begintijd, toen er nog veel bedreigingen tegen verkopers waren vanwege de Amerikaanse herkomst, zijn voorbij.

De producent is een Iraakse dochter van Al Morrell Development (AMD), een bedrijf uit Utah dat allerlei diensten verleent aan de Amerikaanse strijdkrachten.

In 2003 kwam het eerste Amerikaanse water nog per vrachtauto uit Koeweit en Turkije, vertelt Alan Morrell, de vicepresident van AMD. "Maar de risico's waren groot, en het was duur. In 2006 hadden we zes fabrieken draaien."

AMD speelde in op het vertrek van de Amerikaanse klanten door het water als Pearl ook op de Iraakse markt te brengen. "Sommige Irakezen beweren dat het leger beter water krijgt. Maar het is hetzelfde, alleen zonder het label", grinnikt Morrell.

Hoe kon het, ondanks het verband met de niet geliefde buitenlanders, zo populair worden? Water heeft in een droog en heet land als Irak een magische klank, maar ook een negatieve. Door de embargo's tegen het regime van Saddam Hoessein kon drinkwater jarenlang onvoldoende worden gereinigd, waardoor veel inwoners van Bagdad nu nog nierproblemen hebben.

Pearl wordt vertrouwd, hoewel het letterlijk uit dezelfde bron put. De Bagdadse fabriek staat vlak bij een van de paleizen van Saddam Hoessein, aan een meertje dat gevoed wordt door de Tigris. "We weten dat er op de rivieren wordt geloosd", geeft Morrell toe. "We halen er eerst de zware metalen uit, en dan via zout, filters en ozon de bacteriën en wat er verder niet in thuishoort. Toen de Iraakse overheid het testte, bleek het het schoonste drinkwater van het land te zijn."

DE VERDIEPING

Irak zonder de Amerikanen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden