Irak heeft 'alles onder controle', maar Isis rukt verder op

Vrijwilligers die zich aanmelden voor het Iraakse leger. Beeld epa
Vrijwilligers die zich aanmelden voor het Iraakse leger.Beeld epa

"We hebben de situatie onder controle", suste een militaire woordvoeder vandaag. "We zijn in staat geweest de aanval in te dammen en verslechtering te voorkomen", vulde de Iraakse premier Nouri al-Maliki nog aan. De Iraakse autoriteiten claimen de crisis in hun land onder controle te hebben, maar ondertussen rukt terreurgroep Isis steeds verder op.

Vanochtend nog probeerden Isis-terroristen met mortieren, granaten en machinegeweren Iraks grootste olieraffinaderij binnen te dringen. Veiligheidstroepen wisten de aanval af te slaan en brachten naar eigen zeggen zo'n veertig Isis-militanten om het leven. Generaal Kasem Atta, woordvoerder sprak zelfs van een heuse overwinning. Niet alleen in het gebied rondom de olieraffinaderij was de situatie onder controle, ook op de meeste plekken in Noord-Irak waren zijn militairen weer de baas, vertelde hij het volk in een televisietoespraak.

Vals optimisme?
Ook premier al-Maliki zei vandaag vorderingen te zien. Ja, Isis slaagde erin een deel van het grondgebied in Noord-Irak in te pikken. En ja, de bliksemaanval van de terreurorganisatie kwam als een grote verrassing. Maar de eenheid in het land is hersteld, zegt al-Maliki nu. "We hebben het initiatief teruggenomen en de tegenaanval ingezet", aldus de premier.

al-Maliki deed een dringende oproep tot eenheid onder de Iraki's. "Irak is een eenheid van soennieten, sjiieten, Arabieren en Koerden", beklemtoonde de sjiitische premier die vaak is verweten de soennitische minderheid te marginaliseren. Hij weersprak dat alleen sjiieten zich als vrijwilliger hebben aangemeld voor de strijd tegen de Isis. "Heel het Iraakse volk is tegen dit gevaar", aldus Maliki. De strijd in Irak speelt zich vooral af in wat de Soennitische Driehoek wordt genoemd, ooit de bakermat van de dictatuur van een soenniet, Saddam Hussein.

Ondanks Al-Maliki's optimisme zijn er niet direct signalen dat terreurgroep Isis tot bedaren is gekomen. De soennitische djihadisten hebben naar eigen zeggen hun tegenstanders in Syrië verliezen toegebracht. Strijders meldden vandaag dat ze dorpen in de oostelijke provincie Deir al-Zor hebben veroverd en dichterbij Aleppo zijn gekomen. Via Twitter lieten ze ook weten een dorp 30 kilometer ten noordoosten van de Syrische stad te hebben ingenomen. Dat was in handen van een andere groep djihadisten.

Koerden bevechten ISIS bij Kirkuk
Strijdkrachten van de Koerdische regio in Irak, de peshmerga, raakten vandaag in de buurt van de stad Kirkuk slaags met Isis. Koerdische bronnen meldden dat de poging om voet aan de grond te krijgen in een van de belangrijkste centra voor de oliewinning en -industrie in Noord-Irak, is mislukt.

Afgelopen donderdag namen de peshmerga de stad in, nadat Iraakse regeringstroepen zich hadden teruggetrokken. De etnisch gemengde stad wordt al lang door de Koerdische regio geclaimd. Een leider van de bevolkingsgroep van Turkmenen in Kirkuk dreigde vandaag de wapens op te nemen als de Koerden in de stad blijven, meldde nieuwszender al-Jazeera.

De president van de autonome Koerdische regio in Irak, Massud Barsani, heeft de gehele bevolking opgeroepen de Koerdische strijdkrachten te steunen. Hij deed speciaal een beroep op ouderen die eerder voor de Koerdische zaak vochten, zich weer te melden bij de eenheden waar ze destijds dienden.

Groot-Brittannië mogelijk aangevallen
Maar ook buiten het Midden-Oosten wordt er gevreesd voor Isis. De terreurgroep zou plannen hebben om Groot-Brittannië aan te vallen, beklemtoonde de Britse premier David Cameron. Hij vindt daarom dat "alle gebieden waar regeringen de zeggenschap verliezen en extremisten zich nestelen, weg moeten".

Cameron zei dat zijn land zich niet kan veroorloven aan de kant te blijven staan. "Ik ben het niet eens met mensen die zeggen dat het niets met ons te maken heeft als er een regime van extremistische islamisten midden in Irak komt."

De Britse regering heeft eerder laten weten dat ze zich op geen enkele militaire manier met de strijd in Irak wil bemoeien. Wel is aangekondigd dat de autoriteiten hard optreden tegen vrijwilligers die met de soennitische extremisten meevechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden