Irak doet beroep op buurlanden

(Novum/Ap) - Irak heeft zijn buurlanden om hulp gevraagd bij het bestrijden van de vele milities die in het land actief zijn. De Iraakse premier Nouri al-Maliki opende maandag een conferentie in Koeweit waarop de buurlanden van Irak aanwezig zijn. Hij riep de landen op een einde te maken aan de 'infiltratie van terroristen' en eindelijk -zoals beloofd- ambassades te openen in Bagdad.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice, ook aanwezig in Koeweit, zei dat de volgende bijeenkomst van buurlanden in Bagdad zal worden gehouden - een teken dat in Irak vooruitgang wordt geboekt. Al-Maliki zei dat de buurlanden van Irak zich niet langer moeten verschuilen achter smoesjes over de problematische veiligheidssituatie in Irak en nu snel diplomatieke missies moeten openen in Bagdad.

De Iraakse regeringswoordvoerder Ali al-Dabbagh zei niet te verwachten dat de bijeenkomst kwijtschelding van de Iraakse schulden in de regio zal opleveren. Irak is andere landen omgerekend nog ruim 42 miljard euro schuldig. Saudi-Arabië heeft toegezegd de Iraakse schulden te zullen kwijtschelden, maar heeft vooralsnog geen concrete stappen genomen.

Koeweit wil nog steeds geld zien als vergoeding voor schade toegebracht in de oorlog van 1991.

Syrië zei bij monde van minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem dat de buitenlandse troepen Irak moeten verlaten en dat de Amerikanen wettelijk en moreel de verantwoordelijkheid dragen voor de problemen waarvoor Iraakse vluchtelingen en ontheemden zich gesteld zien. Veel gevluchte Irakezen bevinden zich momenteel in Syrië.

Sinds Al-Maliki een maand geleden een offensief begon tegen sjiitische milities in de zuidelijke stad Basra is het aantal geweldsincidenten in Irak scherp toegenomen. In Bagdad is de Groene Zone herhaaldelijk bestookt en ook Sadr City -een sjiitisch stadsdeel met 2,5 miljoen inwoners- is sindsdien het toneel van gevechten tussen milities en Amerikaanse en Iraakse militairen. Dinsdag werden vijf opstandelingen in Sadr City door Amerikaanse militairen gedood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden