Iraanse vrouwen maken selfies zonder hoofddoek

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Hoofddoeken wapperen als vlaggen in de lucht en hangen soms letterlijk aan de wilgen. Honderden Iraanse vrouwen plaatsen selfies op Facebook zónder hoofddoek. En dat terwijl vrouwen in Iran wettelijk verplicht zijn een zogenoemde hidjab te dragen.

De vrouwen plaatsen de foto's op de Facebookpagina Stealthy Freedom, een initiatief van de Iraanse journaliste Masih Alinejad. De pagina verzamelde binnen elf dagen 142.000 likes.

"De Iraanse staatstelevisie laat maar één kant van de samenleving zien", zegt Alinejad tegen The Guardian. "Alleen vrouwen die een hoofddoek dragen, geen mensen die een andere stem of levensstijl hebben."

Vrouwen moeten volgens Alinejad zelf kunnen kiezen of ze wel of geen hidjab dragen. "Ik wil de duizenden Iraanse vrouwen een stem geven die denken dat ze nergens hun zegje kunnen doen", aldus de journaliste. Veel van de vrouwen die hun foto's hebben ingestuurd zijn gelovig. Ze geloven alleen niet in de verplichte hoofddoek.

"Niets is plezieriger dan vrijheid. Ik wil dat de zachte handen van de wind mijn haar strelen. Het lijkt de kleinste vorm van vrijheid die je kunt wensen, maar ik ben ervan beroofd."Beeld Facebook

Geen protest
De Facebookpagina is niet bedoeld als protest tegen de hoofddoeken. Oprichtster Alinejad is niet anti-hidjab; haar eigen moeder draagt een hoofddoek. Zelf droeg de Iraanse 30 jaar lang een hidjab, totdat ze in 2009 naar Londen verhuisde.

Ze kwam in 2009 op het idee voor de Facebookpagina nadat ze zelf foto's op Facebook plaatste waarop ze geen hoofddoek droeg. Duizenden mensen klikten op de like-knop en talloze vrouwen stuurden haar foto's zonder hoofddoek.

De journaliste doet naar eigen zeggen haar uiterste best te achterhalen of de foto's echt zijn. Op de pagina staan de volledige namen van de vrouwen niet genoemd.

De verplichte hoofddoek lijkt niet het belangrijkste probleem van Iraanse vrouwen, beseft Alinejad. Zo kunnen vrouwen niet scheiden als hun man het er niet mee eens is en mogen ze niet alleen naar het buitenland. "Maar hoogayatollah Ali Khamenei noemt Iran het hart van de moslimwereld, een voorbeeldland", zegt ze tegen France 24. "Daarom worden vrouwen die hun ware gezicht laten zien beschouwd als bedreiging."

"Vrijheid is niets waard als ze samengaat met angst. Ik ben niet bang om mijn hoofddoek af te doen, ik ben bang voor de mannen in Iran. Je wordt beledigd en komt in de problemen als je je lichaam en haar niet goed bedekt."Beeld Facebook

Boetes en gevangenisstraffen
Sinds het einde van de Iraanse revolutie in 1979 mogen vrouwen niet meer zonder hoofddoek de deur uit. De Iraanse politie heeft een speciale moraliteitseenheid die vrouwen op straat in de gaten houdt. Dragen zij hun hidjab niet of niet goed, dan krijgen ze een boete of gevangenisstraf.

Daar is president Hassan Rouhani niet blij mee. Hij vroeg de politie afgelopen oktober nog mild te zijn als het om hoofddoeken gaat. Volgens Rouhani, die sinds augustus vorig jaar president is, zijn ook vrouwen die geen hoofddoek dragen deugdzame moslima's. De president kan weinig doen tegen het strenge politieoptreden. De agenten moeten tenslotte verantwoording afleggen aan hoogayatollah Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran, en niet aan de regering van Rouhani.

Conservatieve moslims veroordelen de gematigde toon van Rouhani. Vorige week gingen duizenden mannen en vrouwen in de Iraanse hoofdstad Teheran de straat op om te protesteren tegen de losse manier waarop vrouwen volgens hen omgaan met de islamitische kledingwetten. Ook plaatsen ze advertenties en billboards waarop wordt opgeroepen hoofddoeken te dragen.

"Tegen hen die zeggen dat ik weg moet uit Irak omdat ik geen hidjab draag, zeg ik dat de hidjab niet mijn keuze is."Beeld Facebook
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden