Iraanse vrouw heeft het weer gedaan
De zomers in Teheran zijn heet en droog. Wie een tuin heeft, begint in de namiddag aan een belangrijke klus: het bloemenparadijsje water geven. Een activiteit waar zeker niet te licht over moet worden gedacht. Het is namelijk een langdurig proces waarbij moeite noch water worden gespaard. Ook aan het wassen van de auto gaan talloze liters water verloren, net als tijdens het douchen, waar Iraniërs om mysterieuze redenen veel langer over moeten doen dan Nederlanders.
Het is dan ook niet zo gek dat Iran - dat toch al een van de droogste klimaten ter wereld heeft - al een aantal jaren kampt met een ernstig watergebrek. Je kunt gerust van een crisis spreken. Rivieren en meren vallen droog. Zo droogt het in het westen van Iran gelegen Oermiameer, ooit een van de grootste zoutwatermeren ter wereld, steeds verder op. In 25 jaar tijd is maar liefst 98 procent van het meer verloren gegaan, wat tot veel protesten van milieu-activisten heeft geleid. Ook de Zayandeh-rivier, de grootste waterweg van Iran, die onder andere door de stad Isfahan loopt, dreigt helemaal op te drogen.
Er zijn allerlei maatregelen en oplossingen voor de droogte bedacht. Zo dreigt de gemeente Teheran regelmatig met boetes of met het dichtdraaien van de kraan bij huishoudens met torenhoge waterrekeningen. Daarnaast zijn er grootschalige plannen om water uit de Perzische Golf en de Kaspische Zee naar het binnenland te transporteren. Maar dit plan zou weer ingaan tegen het internationale recht. Een echte oplossing is er dan ook nog niet.
Natuurlijk is het belangrijk dat de Iraniërs zich bewust worden van hun eigen watergebruik. Maar het spilzieke gedrag van de burger is bij lange na niet de belangrijkste oorzaak voor het enorme watertekort: de grootste boosdoener is de landbouwsector.Die gebruikt en verspilt het meest. Goed watermanagement is hier dan ook hard nodig.
In 2012 dacht de toenmalige president Ahmadinejad echter dat er heel wat anders achter die droogte in zijn land zat: een vijandelijk complot. "De vijand vernietigt de wolken die naar ons land drijven, maar dit is een oorlog die Iran zal winnen", verzekerde hij.
Wie denkt dat alle oorzaken voor de droogte in Iran hiermee wel zijn opgesomd, komt bedrogen uit. Afgelopen week was er namelijk een vooraanstaande geestelijke, Seyyed Joesef Tabataï-Nedjad, die nóg een boosdoener aan het lijstje voor het droogvallen van de Zayandeh-rivier wist toe te voegen: immoreel geklede vrouwen.
Die hielden zich maar op aan de rivieroever en daar werd die helemaal droog van. Hoe dit fenomeen wetenschappelijk precies verloopt, maakte hij niet bekend. In het interview met het Iraanse persbureau Isna zei hij alleen: "Mijn kantoor heeft foto's ontvangen van vrouwen naast de droge Zayandeh-rivier, die waren gekleed alsof ze in Europa zijn. Het zijn dit soort gedragingen die ervoor zorgen dat de rivier nog verder opdroogt."
Het is niet de eerste keer dat natuurfenomenen en -rampen direct worden gelinkt aan het 'slechte' kleedgedrag van vrouwen. In 2010 had Ahmadinejad een sterk voorgevoel dat er een fikse aardbeving aan zat te komen. Hij riep daarom 12 miljoen mensen op om te evacueren.
Op dat moment liet de geestelijke Hojatoleslam Kazem Sadeghi weten: "Veel vrouwen die zich niet bescheiden kleden, brengen jonge mannen in verleiding, verpesten hun kuisheid en verspreiden overspel in de maatschappij, wat weer leidt tot meer aardbevingen."
undefined