Iraanse rechtbank veroordeelt christenen om avondmaalswijn

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Een rechtbank in de Iraanse stad Rasht heeft begin deze maand vier christenen veroordeeld tot tachtig zweepslagen wegens het nuttigen van avondmaalswijn en het bezit van een satellietantenne. Dat meldt de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW). Wijn drinken is in de islam verboden.

De vier christenen, Behzad Taalipasand, Mehdi Reza Omidi (Youhan), Mehdi Dadkhah (Danial) and Amir Hatemi (Youhanna) zitten sinds december vorig jaar vast. Ze kunnen binnen tien dagen beroep aantekenen tegen hun veroordeling.

De vier behoren tot de illegale protestantse geloofsgemeenschappen en zijn waarschijnlijk bekeerlingen. Volgens de sharia staat er op afvalligheid van de islam de doodstraf, behalve wanneer de betrokkenen terugkeren tot de islam. Iran veroordeelt bekeerlingen doorgaans niet ter dood, maar maakt hun het leven wel danig zuur. Protestanten in Iran zijn doorgaans bekeerlingen. Ze houden hun diensten niet in kerken maar bij gelovigen thuis. De autoriteiten vinden het vooral gevaarlijk dat de voertaal bij die thuisdiensten de nationale taal is, Farsi. Dat maakt het christendom toegankelijker voor het Iraanse publiek.

Kerkgenootschappen die wel zijn toegestaan, houden hun diensten niet in het Farsi maar in minderheidstalen. Voorbeelden zijn de Armeense en de Syrisch orthodoxe kerken die hun diensten houden in het Aramees en het Armeens. Islamitische Iraniërs verstaan die talen niet.

Volgens een VN-rapport zaten in juli minstens twintig Iraanse christenen gevangen wegens hun geloof.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden