Iraanse presidentskandidaat geeft het op

Gholam-Ali Haddad-Adel. Beeld ap
Gholam-Ali Haddad-Adel.Beeld ap

De voormalige Iraanse parlementsvoorzitter Gholam-Ali Haddad-Adel heeft zich maandag teruggetrokken uit de race om het presidentschap.

Haddad-Adel is een vertrouweling van de aartsconservatieve geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord heeft in Iran. Haddad-Adels dochter is gehuwd met een zoon van Khamenei. Haddad-Adel nam in een verklaring afscheid van de race: 'Met mijn terugtrekking vraag ik het volk de criteria te eerbiedigen die de Opperste Leider van de Revolutie (Khamenei) heeft opgesteld voor de keuze van de presidentskandidaat'.

Het is vooralsnog onduidelijk wat Haddad-Adel beweegt om er mee op te houden, maar waarschijnlijk maakt hij plaats voor een andere conservatief in de gunst van Khamenei. Haddad-Adel vormde samen met de populaire burgemeester van Teheran, Muhammad Baqer Qulibaf, en Khamenei-adviseur Ali Akbar Velayati een coalitie van drie prominente Khamenei-getrouwen. Ze hadden aanvankelijk het plan één kandidaat naar voren te schuiven, maar ze hebben zich uiteindelijk toch alle drie als presidentskandidaat ingeschreven.

Ze zijn goedgekeurd als kandidaat door de 'ballotagecommissie', de Raad van Hoeders. Die heeft slechts acht kandidaten goed bevonden. Daar zijn er nu zeven van over. Volgens sommige media heeft Velayati de voorkeur van Khamenei.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden