Iraanse 'politieke sekte' niet langer op terreurlijst VS

VN helpen gehersenspoelde leden met asielaanvraag

JUDIT NEURINK | SULEIMANIA

De Iraanse verzetsgroep Moedjahedin Khalk (MKO) is van de Amerikaanse terreurlijst verwijderd. Onder druk van de komende presidentsverkiezingen en de Israëlische lobby besloot de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Clinton dat de MKO niet langer het etiket 'terreurgroep' verdient. Eerder haalden Groot-Brittannië en de EU de groep al van hun terreurlijsten.

Clinton beloont de groep daarmee voor de overigens zeer moeizame medewerking bij het ontruimen van het laatste kamp in Irak, waar de MKO sinds 1985 onder bescherming van Saddam Hoessein had gezeten. Bijna alle drieduizend leden zijn van Ashraf Kamp verhuisd naar Liberty Kamp, waar de Verenigde Naties ze helpen asiel te zoeken buiten Irak. De MKO heeft stevig gelobbyd om van de lijst te worden gehaald, onder meer door vooraanstaande Amerikaanse politici tegen betaling van tienduizenden dollars uit te nodigen voor spreekbeurten.

De groep stond op de terreurlijsten vanwege aanslagen in het buitenland en op Amerikanen, en de dood van duizenden Irakezen en Iraniërs tijdens hun samenwerking met Saddam Hoessein.

Alle Iraakse regeringen van na Saddams val in 2003 wilden de organisatie kwijt. Maar de VS en Israël steunden de MKO, omdat ze haar gebruikten als pion in de strijd tegen Iran. De MKO werd bijvoorbeeld opgevoerd als bron voor onthullingen over Irans nucleaire activiteiten.

De grote verrassing bij de verhuizing naar Liberty Kamp was de verschijning van de sinds 2003 niet meer waargenomen MKO-leider Massoed Rajavi, die in Ashraf Kamp ondergedoken bleek te hebben gezeten. Pas nadat hem een veilige aftocht was gegarandeerd, kwam de regeling met de VN en de VS tot stand.

Rajavi's vrouw Maryam heeft de organisatie, door velen beschouwd als politieke sekte, de afgelopen jaren vanuit Parijs geleid. De verwachting is dat Massoed zich bij haar voegt. Zo'n tweehonderd getrouwe leidinggevenden zullen hem volgen nadat de MKO uiterlijk 1 oktober alle eigendommen in Ashraf Kamp heeft verkocht. Het kamp is al deels door het Iraakse leger in gebruik genomen.

De VN hebben de moeilijke taak onderdak te vinden voor de gehersenspoelde groepsleden die als gevaarlijke ongeleide projectielen worden gezien en in geen enkel land als groep zullen worden opgenomen. Van de drieduizend zijn er inmiddels zo'n achthonderd door de VN geïnterviewd, van wie er 380 als vluchteling zijn aangemerkt.

De kans dat ze in de Verenigde Staten worden toegelaten is klein omdat leden van groepen die op de Amerikaanse terreurlijst hebben gestaan geen vluchtelingenstatus kunnen krijgen. Voor 150 leden is asiel gevonden in Frankrijk, Zweden en Duitsland. Sinds het vertrek naar Liberty hebben tien mensen de organisatie de rug toegekeerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden