Iraanse miljardair ter dood veroordeeld

Babak Zanjani. Beeld Screenshot YouTube
Babak Zanjani.Beeld Screenshot YouTube

De machtige zakenman Babak Zanjani is door een Iraanse rechtbank ter dood veroordeeld voor verduistering. De islamitische rechtbank beschuldigt hem en twee handlangers van 'het verspreiden van corruptie op aarde', waar in Iran de doodstraf op staat.

De 39-jarige Zanjani begon zijn carrière in de jaren tachtig als verkoper van schapenhuiden, maar groeide uit tot een sleutelfiguur in de pogingen van Iran om de Amerikaanse sancties tegen de olie-export van het land te omzeilen. In april 2013 werden zijn bankrekeningen geblokkeerd door de Amerikaanse regering.

Ook in eigen land kwam Zanjani onder druk te staan: de nieuwe Iraanse regering onder leiding van Rohani verdacht hem ervan te hebben samengewerkt met de voormalige president Ahmedinejad, die door de nieuwe regering als corrupt wordt beschouwd. Zanjani werd ervan beschuldigd 1,4 miljard euro aan olie-opbrengsten verduisterd te hebben, waarop het parlement een onderzoek begon naar zijn zakelijke activiteiten.

Corruptieschandalen
Ook twee handlangers van Zanjani krijgen de doodstraf. De islamitische rechtbank veroordeelde hen voor 'het verspreiden van corruptie op aarde', een halsmisdaad. Ze moeten het verduisterde geld van onder meer de Nationale Iraanse Oliemaatschappij terugbetalen, zei een woordvoerder van de rechtbank op de Iraanse televisie.

Sinds het aantreden van president Rohani in 2013 zijn in Iran diverse corruptieschandalen aan het licht gekomen. In 2014 werd zakenman Mahafarid Amir Khosrawi opgehangen. Hij werd ervan verdacht 2,6 miljard dollar te hebben verduisterd van veertien Iraanse banken - de grootste fraudezaak uit de Iraanse geschiedenis.

In hetzelfde jaar werd Reza Rahimi, vicepresident onder de vorige president Ahmadinejad, veroordeeld tot gevangenisstraf. Hij zou hebben samengewerkt met Babak Zanjani, om via diens bedrijf Iraanse olie te verkopen en de internationale sancties tegen Iran te omzeilen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden