Iraanse haviken: Executeer oppositie

amsterdam – Streng-conservatieve Iraanse parlementariërs hebben gisteren om de doodstraf gevraagd voor ’s lands oppositieleiders. Bij een demonstratie van tienduizenden mensen tegen het islamistische bewind op maandag zijn zeker twee doden en tientallen gewonden gevallen.

In een sessie van het parlement klonk gisteren herhaaldelijk de kreet ’dood aan Moesavi, Karoebi en Khatami’, terwijl de mannen daarbij met gebalde vuist zwaaiden. Khatami is de vorige, hervormingsgezinde president, Mirhossein Moesavi en Mehdi Karoebi zijn huidige oppositieleiders onder huisarrest. Uiteindelijk tekenden 221 van de 290 parlementariërs een verklaring waarin zij beweren dat ’het volk zijn geduld heeft verloren en om de doodstraf vraagt’ voor de oppositieleiders.

De haviken in het parlement proberen al langer om oppositieleiders voor het gerecht te krijgen. Hun vraag om de doodstraf betekent het opschroeven van hun eisen. Het parlement vormde gisteren een speciaal comité dat binnenkort moet bedenken hoe de regering met de oppositieleiders zal omgaan.

Sinds de grote demonstraties na de ’herverkiezing’ van president Ahmadinejad in 2009 heeft Iran al meer dan tachtig leden van de oppositie en activisten gevangen gezet – voor periodes van zes maanden tot vijftien jaar.

De nieuwe golf van verzet van de ’Groene’ pro-democratiebeweging heeft het bewind blijkbaar verrast, nadat bijna twee jaar met alle kracht was geprobeerd deze op diverse manieren uit te schakelen. „Maar je ziet dat er nog hoop leeft”, reageerde Alireza Noerizadeh, directeur van het Centrum voor Arabische en Iraanse Studies in Londen gisteren.

President Obama uitte in Washington kritiek op de harde aanpak van de demonstranten door het regime. „Ironisch dat zij de gebeurtenissen in Egypte toejuichen”, zei Obama. Iraanse leiders hebben geprobeerd het verjagen van de Tunesische en Egyptische leiders af te spiegelen als een islamitische opstand tegen seculiere presidenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden