Iraanse christenen in Nederland luiden de noodklok

Paasviering in de Koreskerk in Apeldoorn. Tijdens de dienst werden een vijftiental mensen gedoopt. Foto Jörgen Caris

Drie weken is hij in Nederland. En nu al is hij bekeerd. Direct bij aankomst in Ter Apel viel het oog van de 28-jarige asielzoeker Arash Azad Moqhadam uit Teheran op een tafeltje met christelijke lectuur.

Dat was daar neergelegd door predikant Masoud Mohammad Amini van de Koreskerk in Apeldoorn. Enkele dagen later bekeerde Arash, van huis uit moslim, zich tot het christendom.

Samen met elf andere bekeerlingen werd hij zondag gedoopt door predikant Masoud, in een gebouw van de hervormde kerk in Apeldoorn. In het wit gekleed stonden de dopelingen op het podium, terwijl een koor Perzische paasliederen zong, begeleid door een synthesizer.

Het aantal Iraanse asielzoekers dat in Nederland christen wordt, groeit snel. Van de bijna 33.000 Iraniërs in Nederland wordt het aantal christenen op enkele duizenden geschat. Bekeerde Iraniërs die nog bezig zijn met hun asielaanvraag, zoals Arash, vrezen uitzetting des te meer, omdat je in Iran als 'afvallige' moslim volgens hen je leven niet zeker bent.

Toch ziet de Nederlandse regering daarin geen aanleiding om asiel te verlenen. Tot verontwaardiging van het Platform Iraanse Christenen Nederland, waar ook de Koreskerk bij is aangesloten.

Het platform wil dat het Nederlandse beleid wordt herzien en overhandigt vandaag een rapport aan de Tweede Kamercommissie immigratie en asiel.

De Nederlandse regering, stelt het platform, onderschat de gevaren in Iran. Ze gaat ervan uit dat alleen 'evangeliserende' bekeerlingen van het regime iets hebben te duchten. Maar volgens het platform loop je in Iran ook als 'gewone' christen gevaar.

Ook de Koreskerk luidt de noodklok. De kerk demonstreert vanmiddag in Den Haag. De kerk overweegt verder een asielaanvraag bij de Canadese ambassade voor kerkleden die dreigen te worden afgewezen in Nederland, of dat al zijn.

De kerk stuurt deze week ook een brief aan de UNCHR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties­­, over de 'schendingen van de mensenrechten door het Nederlandse ministerie van justitie'. Daarin staat: "De emotionele en psychologische druk in de Nederlandse detentiecentra en vluchtelingenkampen heeft veel zelfmoord, zelfverbranding, echtscheiding en veel andere problemen veroorzaakt."

Na afloop van de dienst in Apeldoorn staat Hessam Wadyan (25) buiten in de zon. Bij een demonstratie in Iran, vertelt hij, werd hij in de maag geschoten. Hij vluchtte naar Canada, maar tijdens de overstap op Schiphol werd hij aangehouden en naar een detentiecentrum in Zeist gebracht. Daar gaf predikant Masoud hem een bijbel. Hessam werd christen. Hij vraagt nu asiel aan in Nederland. Maar niet op grond van zijn christelijke identiteit, zegt hij. "Christen ben ik voor mijn ziel, niet om een status te krijgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden